Nikolaj Gogolj - životopis

Autor: Nabokov, Vladimir
Šifra: 710-19-11
Izdavač: Znanje, Zagreb
Godina izdanja: 1983

Dimenzije: 12,00 x 20,00 cm.
Opseg: 162 stranice.
Uvez: meki, plastificiran.
Stanje knjige: vrlo dobro.

Biblioteka Itd, Knjiga 99.

S engleskog preveo: Zlatko Crnković.

Likovno opremio: Alfred Pal.

Gogolj je bio pisac koga je Vladimir Nabokov (rođen 1899. u Petrogradu, umro 1977. u Montreuxu, u Švicarskoj), ame­rički književnik i prevodilac ruskog porijekla, autor čuvene LOLITE, posebno cijenio i volio, što jasno dolazi do izražaja u ovoj knjizi koju je napisao u toku drugog svjetskog rata u SAD, prvenstveno za potrebe studenata ruske književno­sti. Nabokovljev originalni pristup pisanju životopisa Gogolja ne očituje se samo u zaziranju od uobičajene aka­demske aparature, nego i u činjenici da na samom počet­ku, u prvom poglavlju, detaljno opisuje Gogoljevu smrt, a u posljednjem poglavlju doslovce navodi svoj razgovor s američkim izdavačem pod naslovom »Komentari«. Neobič­no je svakako i to da od ukupnog Gogoljevog opusa ovaj biograf priznaje zapravo samo tri djela kao vrhunsku lite­raturu: dramu REVIZOR, roman MRTVE DUŠE i pripovijet­ku KABANICA. Sve ostalo, po njegovu mišljenju, daleko zaostaje za tim djelima. Knjiga NIKOLAJ GOGOLJ može poslužiti i kao dobar primjer kako je jedan rasni pripovje­dač i romanopisac, zahvaljujući svojoj intuiciji i kreativno­sti, kadar napisati biografiju svoga velikog predšasnika koja se čita kao roman, iako ništa u njoj nije izmišljeno niti uljepšano.


Pogledajte sve od autora: Nabokov, Vladimir
Pogledajte sve od nakladnika: Znanje, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Književnost / biografije / autobiografije


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.