Početna Knjige Nautika Nautički vodič Jadrana

Simović, A. I.; Vekarić, S. (redakcija teksta): Nautički vodič Jadrana

Dimenzije: 21,00 x 29,00 cm.
Opseg: 119 stranica + XVII karata (većina je preklopljena).
Uvez: tvrdi, plastificiran.
Stanje knjige: odlično.

Sa 17 karata raznih područja istočne obale.

Redakcija teksta: Anton I. Simović i Stjepan Vekarić.

UPUTE ZA KORIŠĆENJE VODIČA:
Jadransko je more, posebno njegova istočna obala sa stotinama njenih otoka, otočića, zaljeva i uvalica, gotovo nezamjenljivo područje za krstarenje jahtom, gliserom ili jedrilicom. Iz godine u godinu, kako turistički svijet otkriva te, za krstarenje savršene predjele, broj marina, tih suvremenih »tvornica« nautičkog turizma, na Jadranu je sve veći. Sve više jahti dolaze morem u Jadran i tu ostaje i preko zime; mnoštvo malih jahti, glisera i plovila drugih tipova spušta se iz svih dijelova Jugoslavije i Evrope na automobilskim  prikolicama do jadranske obale, da bi tu sjekli plave pučine i uživali u suncu i sjeni čarobnih skrivenih plaža i mirnih sidrišta.
Vodič za jahte Jadrana namijenjen je kao priručnik upravo tim modernim nomadima.
U prvom dijelu Vodiča date su opće upute o uvjetima plovidbe istočnom (jugoslavenskom) obalom Jadrana, a zatim je opisan red luka, lučica, uvala i zakloništa, počevši od najsjevernijega dijela obale, od luke Kopra, do najjužnijega dijela, luke Ulcinja. Opis luka ide ovim redom: najprije su opisane luke na kopnenoj obali a potom na otocima, prvo na najbližima kopnu pa zatim na udaljenijima od kopna. Opis luka pojedinog otoka teče od sjevera u smjeru kazaljke na satu. Uz opis date su za neke luke i pregledne skice.
Posebnu vrijednost ovom dijelu Vodiča daje 17 karata raznih područja istočne obale.
Drugi dio Vodiča donosi neke pojedinosti o plovidbi u vodama Jadrana što pripadaju NR Albaniji, a u trećem dijelu opisani su važniji svjetionici i luke zapadne (talijanske) obale Jadrana.
Na kraju je dat Indeks mjesta što se javljaju u tekstu Vodiča i u priloženim kartama.
Premda su karte pojedinih područja Jadranske obale u prilogu Vodiča tako priređene da se uz njihovu pomoć može orijentirati u plovidbi Jadranom, ove karte nipošto ne mogu zamijeniti službene pomorske karte tih područja.


Pogledajte sve od autora: Simović, A. I.; Vekarić, S. (redakcija teksta)
Pogledajte sve od nakladnika: Jugoslavenski leksikografski zavod, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Nautika


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.