Početna Knjige Rječnici / priručnici za učenje jezika ruski Naučno-tehnički rečnik rusko-srpskohrvatski

Popić, Relja: Naučno-tehnički rečnik rusko-srpskohrvatski

Autor: Popić, Relja
Šifra: 277-21-16
Izdavač: Privredni pregled, Beograd
Godina izdanja: 1989

Dimenzije: 15,00 x 20,50 cm.
Opseg: 678 stranica.
Uvez: tvrdi poluuvez, karton/platno.
Stanje knjige: vrlo dobro.

Stručni rečnici.

50 000 terminoloških jedinica.

Peto izdanje.

Iz predgovora:

Bogatstvo naučno-tehničke literature na ruskom jeziku zahteva od našeg čitaoca poznavanje značenja ogromnog broja specifičnih izraza koji se koriste u pojedinim oblastima nauke i tehnike. Cilj ovog rečnika je da u tome pomogne, nudeći oko 50.000 ruskih naučno-tehničkih termina sa odgova­rajućim izrazima na srpskohrvatskom jeziku. No, naravno, savremeni brzi razvi­tak nauke i tehnike svakodnevno donosi i nove pojmove, nazive, izraze i skraćenice, koji vode poreklo iz raznih svetskih jezika. Zbog toga se često odomačuju strani nazivi, što je čest slučaj i u ruskom i u srpskohrvatskom jeziku, kao uostalom i u drugim jezicima. Pri izradi ovoga rečnika nastojalo se da se u srpskohrvatskom prevodu nađu prihvatljivi domaći izrazi, no kako je primarni cilj rečnika pružanje adekvatne pomoći našem čitaocu ruske naučno--tehničke literature, ipak su često, radi razumljivosti, radije zadržavani kod nas ukorenjeni termini stranog porekla nego što su kovani novi domaći izrazi. Prema tome, problem „odomaćivanja" stranih naučno-tehničkih izraza, kojim se bave verovatno i naši i ruski lingvisti, ostaje delimično otvoren i u ovome rečniku. Naravno, zajedno sa tim ostaje otvoreno i pitanje o celishodnosti izgradnje internacionalne naučno-tehničke terminologije, koja je realno post­ojeći fenomen ne samo našeg doba.



Pogledajte sve od autora: Popić, Relja
Pogledajte sve od nakladnika: Privredni pregled, Beograd
Pogledajte sve iz područja: Rječnici / priručnici za učenje jezika / ruski


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.