Bralic, Ivo: Nacionalni parkovi Hrvatske

Dimenzije: 20,50 x 28,50 cm.
Opseg: 159 stranica.
Uvez: tvrdi, plastificirani.
Stanje knjige: odlično.

Izvorne fotografije snimili: Ivo Bralić... (et al.).

Kartograf: Branka Komadina.

Predgovor:

U ovoj stručno-popularnoj knjizi skupljeni su glavni podaci i saznanja o svim nacionalnim parkovima u Hrvatskoj. Interes za takva područja sve je veći, a među posjetiocima sve je više onih koji se ne zadovoljavaju samo »turističkim razgledni­cama« nego žele cjelovitu informaciju, u skladu s cjelokupnim porastom prirodo­slovnih spoznaja u nas i u svijetu. Svakako da je s tim dvojakim ciljem (stručno-popularnim) nemoguće uvijek postići odgovarajuću ravnotežu i često će biti u pravu oni koji će prigovoriti da je previše jednoga na račun drugoga. Redoslijed nacionalnih parkova u knjizi poštuje red njihova proglašavanja, a u struk­turi teksta uglavnom se .slijedi poredak važnosti i vrijednosti prirodnih obilježja u pojedinom nacionalnom parku, ne zaboravljajući pritom ni kulturnu baštinu, često značajnu u našim nacionalnim parkovima. U Informacijama i sugestijama polazi se od prosječnih zahtjeva posjetilaca, a za detaljnije ili posebne interese treba se obratiti upravama nacionalnih parkova. Rad je riječ o smještajnim mogućnostima, prometnoj povezanosti itd., moguće su određene promjene i s njima treba računati. Osim postojećih nacionalnih parkova obrađen je i Velebit, jer je u planu da se najzanimljiviji dijelovi te planine obuhvate kategorijom nacionalnog parka. Time se u Hrvatskoj ujedno iscrpljuje mogućnost osnivanja novih nacionalnih parkova. Na kraju moram upozoriti da sam se pri opisu, odnosno identifikaciji pojedinih točaka - kota koristio novijim topografskim kartama, pa otud i mnoge razlike u odnosu na neke dosadašnje podatke u prospektima, vodičima i kartama naših nacionalnih parkova. Tamo gdje postoje razlike u nazivlju nastojao sam uvijek navesti i varijante.
Autor


Pogledajte sve od autora: Bralic, Ivo
Pogledajte sve od nakladnika: Školska knjiga; Republički zavod za zaštitu prirode SR Hrvatske, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Putopisi / vodiči / monografije / hrvatska


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.