Početna Knjige Prirodne znanosti kemija Molekularne orbitale u kemiji

Trinajić, Nenad: Molekularne orbitale u kemiji

Autor: Trinajić, Nenad
Šifra: 211-20-2
Izdavač: Školska knjiga, Zagreb
Godina izdanja: 1974

Dimenzije: 16,50 x 23,50 cm.
Opseg: 119 stranica.
Uvez: meki, plastificirani.
Stanje knjige: vrlo dobro.

S crno-bijelim dijagramima i tablicama.

Preuzeto:

Suvremeni razvoj kemije donio je nove discipline. Takva disciplina je i kvantna kemija. U nizu metoda koje su razvijene u kvantnoj kemiji osobito je popularna metoda molekularnih orbitala (MO), o kojoj se govori u ovoj knjižici. Metoda molekularnih orbitala naišla je na široku primjenu u kemiji i izvan nje (u biologiji, fizici, farmakologiji, itd.). U ovom se djelu pokušao dati pregled metode molekularnih orbitala polazeći od jednostavnoga Huckelova (topološkog) modela, pa do složenijih pristupa, kada se razmatraju svi valentni elektroni molekule (npr. INDO SCF MO metoda). Dan je i kratak pregled temelja valne mehanike. Svako je poglavlje popraćeno najvažnijim izvornim literaturnim referencama, u kojima će moći zainteresirani čitatelj naći dodatne detalje.
Namjera mi je bila da upozorim čitatelja na mogućnosti koje pruža primjena metode molekularnih orbitala u kemiji. Naime, moderni pristup istraživanju u kemiji zahtijeva od znanstvenika da osim praktične vještine posjeduje i određeni kvantum teorijskog znanja, kojim treba da se aktivno koristi u svom radu. Stoga sam želio usmjeriti čitatelja na mehanizam pravilne primjene metode molekularnih orbitala, kao i na ispravnu interpretaciju dobivenih teorijskih rezultata. Kompjuterski programi postoje za svaku metodu o kojoj se govori, i prepreka koju istraživač susreće pitanja su koja je MO teorija najprikladnija za njegov neposredni problem i u kolikoj je mjeri ona pouzdana. Na ta sam pitanja pokušao dati odgovore.Pogledajte sve od autora: Trinajić, Nenad
Pogledajte sve od nakladnika: Školska knjiga, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Prirodne znanosti / kemija


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.