Moja scena

Autor: Otto, Teo
Šifra: 288-19-47
Izdavač: Hrvatsko narodno kazalište, Zagreb
Godina izdanja: 1972

Dimenzije: 17,00 x 24,50 cm.
Opseg: 96 stranica.
Uvez: meki, plastificiran, s preklopom.
Stanje knjige: vrlo dobro.

S predgovorom Friedricha Dürrenmatta i tri dodatka.

Preveo i obradio: Fedor Kasumović.
Likovna oprema: Oleg Kasumović.

O knjizi:

MOJA SCENA - za koju je pred­govor napisao Friedrich Dürrenmatt - bogat je, znalački izvještaj iz radionice koji se počev od egzakt­ne analize rada i opisa materijala proteže do intimnih iskustava i im­presija. Teo Ottove sjajne misli o scenografiji i o suradnji scenografa i režisera pripadaju onom najbo­ljem što je dosad bilo rečeno o tom pomalo zapuštenom području. Ovaj svezak, opremljen prikazima scena, modela, nacrta i prvih crte­ža nabačenih prilikom dogovora, sadrži nadalje bogat uvid u rad i prikaz Ottova rada s Brechtom, Griindgensom, Karajanom, Strehlerom, Kortnerom i drugima kao i radne susrete s autorima (Frisch, Durrenmatt, Stravinski) i njihovim djelima.

Scena Tea Otta bila je široka kao svijet. Njezin graditelj Teo Otto is­tovremeno je zanatlija, umjetnik, stvaralac; ono što nam iz njegovih crteža i bilježaka neposredno i živo govori, to je njegov nezamjenjivi rukopis, njegova ličnost. Kurt Hirschfeld pisao je o njemu: »Intuitivni scenograf koji iskustvom i instinktom shvaća centralnu toč­ku komada i vidi od čega i na koji način će izvedba oživjeti. Ali pored i povrh toga umjetnički raz­bor obogaćen mnogim iskustvima života, stvaralac koji želi diskuti­rati i zna raspravljati. Scenograf koji posjeduje sposobnost da umjetnički istinsko prevede u teatar­ski ispravno«.

Ta riznica jedinstvenih scenskih domišljaja nasušna je i svakodnev­na potreba svakoga kazališnog rad­nika i kulturnog čovjeka. Ležernost, jednostavnost i uzbud­ljiva zanimljivost kojima Teo Otto govori i o najsloženijim problemima kazališne scene čine ovo djelo do­stupnim i najširim čitalačkim kru­govima.


Pogledajte sve od autora: Otto, Teo
Pogledajte sve od nakladnika: Hrvatsko narodno kazalište, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Umjetnost / balet / scenska umjetnost


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno