Solar, Milivoj (priredio): Moderna teorija romana

Autor: Solar, Milivoj (priredio)
Šifra: 224-22-16
Izdavač: Nolit, Beograd
Godina izdanja: 1979

Naša cijena

64,00 kn
80,00 kn

| € 8,49
€ 10,62

Fiksni tečaj: 1 € = 7,53450 kn

Dodaj u košaricu

Što je lista želja?

Dimenzije: 14,00 x 20,50 cm.
Opseg: 456 stranica.
Uvez: tvrdi, platneni, zlatotisak, višebojni tisak na hrptu knjige, plastificirani zaštitni ovitak.
Stanje knjige: vrlo dobro.

Biblioteka Književnost i civilizacija.

IZBOR, UVOD I KOMENTAR MILIVOJA SOLARA.

O knjizi:

Roman je, kao književni rod, više nego teško definisati. Mi znamo šta je lirska pesma, šta je ep, šta je drama, šta je pripovetka - ali šta je roman? »Izvan općih određenja, kao što su, recimo, »proza« i »ve­ličina« - a koja su toliko apstrak­tna u svojoj općenitosti da ne zna­če ništa u smislu »oblikovnih na­čela« pa ni načela diferencijacije - o romanu se naprosto nema što reći. Stoga je teorija romana u ne­ku ruku kamen kušnje teorije knji­ževnosti: sve nesuglasice suvremene znanosti o književnosti u kojoj se ukrštaju i dolaze do izraza kako svi problemi »dimenzija« u kojima književnost treba sagledati i prou­čavati, tako i problemi odnosa pre­ma drugim znanostima i prema fi­lozofiji, te problemi koncentracije na isključivo književnu tehniku ili na pitanje umjetničkih odnosno specifično književnih vrijednosti«, kaže Milivoj Solar u Uvodu u ovaj zbornik.
Roman je beskrajno raznolik i beskrajno razliven književni oblik koji je u stanju da u sebe upije sve oblike pismenog izricanja, da se pruži prema svim vidovima inte­lektualnih iskustava, a da ipak na neki način zadrži integritet svog oblika - možda baš zato što taj integritet i nije preterano strog. U ovoj knjizi, Milivoj Solar, profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu, autor brojnih knjiga o teoriji i fi­lozofiji književnosti i jedan od na­ših najboljih poznavalaca teorije proze, pruža nam uvid u načine na koje se o romanu o modernoj teo­riji književnosti govori: od najopštijih teorija i filozofija romana, do najkonkretnijih istraživanja prirode i strukture dugačkog pripovedanja.
Pogledajte sve od autora: Solar, Milivoj (priredio)
Pogledajte sve od nakladnika: Nolit, Beograd
Pogledajte sve iz područja: Književnost / Znanost o književnosti / teorija književnosti


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.