Kastaneda, Karlos: Moć tišine

Autor: Kastaneda, Karlos
Šifra: 392-19-90
Izdavač: BIGZ, Beograd
Godina izdanja: 1988

Dimenzije: 13,00 x 20,00 cm.
Opseg: 263 stranice.
Uvez: meki, plastificiran.
Stanje knjige: odlično.

Nastavak učenja Don Huana.

Autor: Carlos Castaneda.

Preveo: Miloš Komadina.

Unatoč velikoj popularnosti i izuzetnoj prodaji svojih knjiga, Carlos Castaneda uvijek se nastojao držati daleko od očiju javnosti. O njemu se malo zna, intervjui sa njim su rijetki, a mnogi niti ne znaju kako on izgleda. Slavu je stekao knjigama u kojima je opisao neobično naukovanje kod indijanskog vrača Juana Matusa i upoznao čitatelje sa čudesnim svijetom indijanske duhovne tradicije. Čarobnjakov učenik, duhovni vizionar, literarni genij ili vješti prevarant - tko je zapravo Carlos Castaneda?

Kao mladi antropolog Castaneda je želio istražiti ljekovite biljke koje upotrebljavaju Indijanci Jugozapada. Odlazi u Arizonu kako bi na licu mjesta prikupio podatke potrebne za istraživanje. Namjeravao je napisati članak o tom istraživanju, diplomirati i postati profesionalac u svojoj struci, no nije mogao pretpostaviti da će slijedećih 6 godina (1960-1966) provesti kao učenik jednog indijanskog vrača (Don Juan je, inače, bio na glasu kao brujo, što na španjolskom znači čarobnjak, iscjelitelj, vrač, šaman). Izabravši ga za svog učenika, don Juan je upoznao Castanedu sa čudesnim svijetom šamanizma i sa tzv. "nestvarnom" stvarnosti.

Vlastita iskustva iz razdoblja naukovanja kod don Juana opisao je u knjizi «Učenje don Juana» objavljenoj 1968. Uslijedile su knjige «Odvojena stvarnost» (1971), «Put u Ixtlan» (1972), «Priče o moći» (1974), «Drugi prsten moći» (1977), «Orlov dar» (1981), «Unutarnja vatra» (1984), «Snaga tišine» (1987), «Umijeće sanjanja» (1993) i «Magični pokreti» (1998).

Sve su ove knjige postale bestseleri, a već je prva od njih izazvala podijeljene ocjene, dok su jedni bili oduševljeni drugi su proglasili Castanedu najobičnijim prevarantom, a njegovo djelo izmišljotinom. Međutim, utjecaj «Učenja don Juana» bio je vrlo velik. Štovatelji njegovog djela odaju mu priznanje zbog toga što je moderni svijet upoznao sa bogatom i starom šamanističkom tradicijom.


Pogledajte sve od autora: Kastaneda, Karlos
Pogledajte sve od nakladnika: BIGZ, Beograd
Pogledajte sve iz područja: Književnost / Svjetska proza i drama / pojedinačni naslovi


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno