Pokrivka, Matija: Mlinovi u Hrvata

Autor: Pokrivka, Matija
Šifra: 954-21-4
Izdavač: Birotisak, Zagreb
Godina izdanja: 2004

Dimenzije: 23,00 x 31,50 cm.
Opseg: 214 stranica.
Uvez: tvrdi, plastificiran.
Stanje knjige: kao nova.

Žrvnjevi, vodenice, suvare i vjetrenjače.

U prilogu knjige:

Reprodukcija slike "Mlin" Franje Toša u Piljenicama.

Brojni crno-bijeli crteži.

Preuzeto iz predgovora:


BEZGLASNI STRPLJIVI PAUK
Crteže Matije Pokrivke prvi put sam vidio kao klinac koncem šezdesetih godina u ondašnjem "Vjesniku". Privukli su me ti neobični, precizni, vješti crteži ne samo svojim stilom, već i temom. Bilo je neobično da netko marno bilježi sudar starog i novog Zagreba, da s ljubavlju i sentimentom slika uzmicanje malih trnjanskih kućica pred "progresom", pred neboderima i asfaltom šestostaznih avenija.
Ubrzo zatim uslijedila je i izložba njegovih crteža u mom Samoboru. Tada sam prvi puta vidio tog visokog šutljivog čovjeka, ali se, naravno, nisam usudio pristupiti nekome tko je svojom pojavom utjelovljivao dječačku sliku umjetnika kao osobe koja kroz svoje djelo nama, običnima, daruje djeliće nekih dubokih, skrivenih i ne do kraja spoznatljivih istina. Upoznao sam kasnije mnoge umjetnike i slikare, razbarušene, živahne, brbljave, mrzovoljne, dosadne, egocentrične, napuhane..., ali je dojam koji je ostavio Matija Pokrivka ostao nekako poseban u sjećanju.
Upoznao sam ga skoro trideset godina kasnije. Prvi se dojam pokazao točnim. Matija Pokrivka je šutljiv čovjek, barem što se tiče sklonosti samoreklamiranju, probojnosti na tržištu. Ne zna on sebe hvaliti, niti isticati. Pušta svoje djelo da govori. Beskrajnom strpljivošću koju samo ljubav može dati, poput pauka slaže točkice i vuče niti svojih crteža, plete nježnu koprenu zaboravljenih, običnih stvari koje određuju i nas i našu povijest kao ljudi, kao podneblja i kao naroda, a koje tako olako, bezob­zirno i nemarno prepuštamo propasti i zaboravu. Golema je njegova ljubav kojom bilježi povijest ljudi i predmeta u svojim putopisima, hotimice ostajući sasvim svoj, potpuno pristran. Očito, Matija Pokrivka drukčije i ne može. Ne nastoji se nikome dopasti, tek otkriva ljepotu koja prebiva u svakom čovjeku i u svakom predmetu. Kada zahvaljuje, zahvaljuje iskreno i bez ostataka. Kada vjeruje, vjeruje puninom svoje duše...
Miroslav Burić

 Pogledajte sve od autora: Pokrivka, Matija
Pogledajte sve od nakladnika: Birotisak, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Humanističke znanosti / etnologija / etnografija


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.