Joyce, James: Mladost umjetnika

Autor: Joyce, James
Šifra: 13-23-46
Izdavač: Zora, Zagreb
Godina izdanja: 1965

Dimenzije: 12,00 x 19,50 cm.
Opseg: 195 stranica.
Uvez: tvrdi, impregnirano platno; sa zlatotiskom na prednjoj korici.
Stanje knjige: vrlo dobro.

James Joyce/ Odabrana djela. Svezak drugi.

S engleskog preveo: Stanislav Šimić.

Likovno opremio: Boris Dogan.

O knjizi:
»Mladost umjetnika« autobiograf­ski je roman. U njemu Joyce opisuje svoje školovanje u jezuitskom ko­ledžu, svoju porodicu i tjelesne te duhovne nemire svoje prve mladosti. Analiza samoga sebe u osobi Stephena Dedalusa provedena je upravo nemilosrdno da liči na literarni ma­zohizam. Sile, koje su djelovale na njegovo duhovno formiranje, potan­ko su prikazane i raščlanjene: kato­licizam, irski nacionalizam sa svojim kulturnim, političkim i religioznim opozicionarstvom prema ugnjetačima, odgoj kod jezuita s pobožnim vjež­bama, egzercicijama, meditacijama po ignacijevskoj metodi, zornim prikazivanjem materijalnih i duhovnih muka u paklu. Zatim rodna kuća zatrovana ekonomskim prilikama i nesuglasicama, školovanje na kato­ličkom univerzitetu. Aristotel i To­ma Akvinski, talijanski pisci 13. sto­ljeća i elizabetijci, Newman, Ibsen i Hauptmann. - Iz svih kompone­nata sastavljen i duhovno formiran, Dedalus dakako mora da osjeti nji­hovo nesuglasje, mora da se nađe u protivnosi sa samim sobom. Odatle je i potekla njegova individualistička buna, koja je bila sama sebi svrhom. On se sa sarkazmom odnosi prema svemu: i prema porodici, prijatelj­stvu, domovini, moralu, vjeri. Ra­zum sa svojim hladnim zaključcima, intelekt osamljen i nemoćan, strah od patetike, od sentimenta nježnosti. Poput svjetla u noći, on vidi svoj spas samo u umjetnosti. Ona mu postaje najviša svrha života. U njoj se ostvaruju sve čestice koje ga či­ne: grijeh duh, progonstvo, samoća, ponos i oholost.


Pogledajte sve od autora: Joyce, James
Pogledajte sve od nakladnika: Zora, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Književnost / Svjetska proza i drama / pojedinačni naslovi


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.