Misli i pogledi

Autor: Starcevic, Ante
Šifra: 454-19-8
Izdavač: Matica Hrvatska, Zagreb
Godina izdanja: 1971

Dimenzije: 14,00 x 19,50 cm.
Opseg: 349 stranica.
Uvez: tvrdi, impregnirano platno; s plastificiranim zaštitnim ovitkom.
Stanje knjige: vrlo dobro.

POJEDINAC - HRVATSKA - SVIJET.

Izvanredno izdanje.

O knjizi:
U drugoj polovici 19. stoljeća bile su na čelu dviju usporednih smjernica hrvatske politike dvije jake ličnosti, Starčević i Strossmayer. O Starčeviću je u pojedinim razdobljima bilo jako malo govora, a njegove su misli bile zanemarivane, ili krivo tumačene, pa se zbog toga oko njegovog djela i imena nakupilo mnogo predrasuda.
U namjeri da oživi interes za ovog uistinu značajnog hrvatskog ideologa, političara i književnika, Matica hrvatske je odlučila da objavi praktič: ni kompendij koji na najkraći mogući način uvodi čitaoce u srž Starčevićevih tekstova, s tim da upućuje također na teže pristupačne izvore. Dugogodišnji proučavalac života i rada Antuna Starčevića Blaž Jurišić sastavio je zanimljiv florilegij komponiran zapravo kao čitanka koja se sastoji od samih citata, svrstanih prema nekim važnim odrednicama. Postoje tri poglavlja, tematski određena. U jednom su sve Starčevićeve misli vezane za položaj i probleme čovjeka pojedinca, u drugome su citati koji se odnose na Hrvate i Hrvatsku, a tema je trećega najšira što je moguće a označena je natuknicom »svijet«.
Nema sumnje da ova knjiga ne može zamijeniti kompletan opus Starčevića, ali će sigurno pridonijeti boljem razumijevanju njegovih pogleda kao i širenju interesa za njegova djela u cjelini.
Sastavljač je u knjigu unio također sve potrebne podatke, kako o dalima iz kojih su preuzeti citati, tako i o izvorima, odnosno o životu i radu autora - Ante Starčevića.


Pogledajte sve od autora: Starcevic, Ante
Pogledajte sve od nakladnika: Matica Hrvatska, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Humanističke znanosti / povijest / hrvatska


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.