Goldstein, Slavko (za izdavače): Misal po zakonu rimskog dvora

Autor: Goldstein, Slavko (za izdavače)
Šifra: 164-20-28
Izdavač: Liber; Mladost, Zagreb
Godina izdanja: 1971

Dimenzije: 19,00 x 27,00 cm.
Opseg: 426 stranica + dodatak (99 stranica).
Uvez: tvrdi, kožni. Zlatotisak. Reljefna izrada hrpta knjige. Pergament na unutrašnjim koricama.
Stanje knjige: odlično.

Biblioteka pretisaka «Liber Croaticus» Instituta za znanost o književnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Knjiga tiskana crveno-crnim tiskom na glagoljici i latinici.

Pretisak iz 1483. godine.

Riječ izdavača:
„OVA JE KNJIGA SPOMENIK; s tim su osjećajem izdavači, urednici i tiskari pristu­pili izradi njezina obnovljena izdanj., s istim osjećajem, vjerujemo, uzimat će ovu knjigu u ruke njezini budući posjednici i čitatelji.

Poput većine drevnih spomenika i ovaj se morao sastavljati iz fragmenata. Od nepotpunih primjeraka, brižno čuvanih u trezorima Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Vatikanske biblioteke u Rimu, kompletiran je predložak za ovaj pretisak, kojim MISAL iz 1483. nakon 488 godina vraćamo njegovoj prvotnoj namjeni i njegovim brojnim istraži­vačima.

LETb G(OSPOD)NIHb -1-4-8-3- M(ESE)CA PERV(A)RA D(b)NI -1-2- TI MIS[A]L1 BIŠE SVRŠENI - otisnuto je na posljednjoj stranici izvornika, i to je, ujedno, jedini posve pouzdani podatak o njegovu nastanku. Skromno sročen, ali ipak vrlo rječit podatak: nedvojbeno nam potvrđuje da je ovo najstarija hrvatska knjiga, prva tiskana knjiga u Južnih Slavena, jedna od najstarijih slavenskih knjiga uopće. Svega dvadeset i osam go­dina nakon prve Gutenbergove "Biblije", koja obilježava epohu, jedan mali narod na tadaš­njoj periferiji Europe ~ egzistencijalno ugrožen s istoka, politički podjarmljen sa sjevera, kul­turno i etnički sputavan s juga i sa zapada - imao je dovoljno vidovitosti da osjeti potrebu za vlastitom štampom i vlastitom knjigom; imao je i kulturni potencijal da tu potrebu pretvori u djelo.

Neobjašnjena skromnost uskratila nam je na impresumu potpise davnih pisaca, redak­tora, prepisivača, slovorezaca, slovoslagara i tiskara ove knjige, te o njihovim imenima mo­žemo samo posredno nagađati. Kao da im je bilo manje do imena negoli do djela, koje danas - ponovno u našim rukama - uvjerljivo svjedoči koliko su jasno ti neznani pregaoci spoznavali dalekosežnost svojeg pothvata. Glagoljskim pismom i biranim crkvenoslavenskim jezikom hrvatske redakcije dosljedno su čuvali svoju slavensku i nacionalnu samosvojnost, sadržajem kalendara i samog misala naglašavali su liturgijsku zasebnost, a dostojanstvenom ljepotom slovnog reza i tiska - ljepotom po mišljenju stručnjaka do danas nenadmašenom u glagoljskoj štampi - marno su svojem djelu nadograđivali umjetničku komponentu, koja je svim postignutim vrijednostima dodala svoju trajnost.

OVA JE KNJIGA SPOMENIK drevnom staroslavenskom jeziku i glagoljskom pismu ko­jima zahvaljujemo Što je sačuvana kulturna i etnička samosvojnost Hrvata kroz duga stoljeća srednjega vijeka; SPOMENIK koji svjedoči o trajnome slijedu hrvatske kulturnopovijesne tradicije i dostojanstveno stoji na početku hrvatske tiskane riječi i južnoslavenske knjige uopće.

OVA JE KNJIGA SPOMENIK što ga vjerno preslikana nudimo pozornosti i poštovanju čitatelja i ljubitelja knjige s uvjerenjem da smo u svim našim nastojanjima maksimalno slijedili izvorni predložak. A davnim neznanim tvorcima kojima dugujemo ovu knjigu posve­ćujemo danas njezin pretisak.“

Ovaj je pretisak izrađen u 2050 numeriranih primjeraka; BROJ OVOG PRIMJERKA: 1694
.


Pogledajte sve od autora: Goldstein, Slavko (za izdavače)
Pogledajte sve od nakladnika: Liber; Mladost, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Škrinjica s blagom / faksimili i reprinti


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno