Krolo, I.; Matković, M. (uredili): Miroslav Krleža 1973

Autor: Krolo, I.; Matković, M. (uredili)
Šifra: 326-12-1
Izdavač: JAZU, Zagreb
Godina izdanja: 1975

Naša cijena

105,00 kn
150,00 kn

| € 13,94
€ 19,91

Fiksni tečaj: 1 € = 7,53450 kn

Dodaj u košaricu

Što je lista želja?

Dimenzije: 19,00 x 24,50 cm.
Opseg: 690 stranica.
Uvez: tvrdi, umjetna koža, zlatotisak.

Zbornik o Miroslavu Krleži 1973.

IZ POGOVORA:
Knjiga Miroslav Krleža 1973 drugi je zbornik radova jugoslavenskih kriti­čara, znanstvenika i publicista o djelu Miroslava Krleže što ga objavljuje Jugoslavenska akademija znanosti i umjetnosti u suradnji sa svojim Razre­dom za suvremenu književnost. Kao i prvom zborniku (Miroslav Krleža, Za­greb 1963), tako je i ovom drugom neposredan povod obilježavanje obljetnice života autora čije golemo i raznorodno djelo predstavlja najmoćniju i naj­sugestivniju riječ naše suvremene književne epohe, ali se u tom neposrednom jubilarnom povodu, prema namjeri uredništava, nipošto ne iscrpljuju razlozi i svrha ni jednoga od njih.
Dok je prvi zbornik iz godine 1963. bio antologijski izbor kritičkih radova, eseja, studija i memoarskih zapisa što su se pojavljivali za gotovo punih pe­deset godina (1917-1963), od prvih susreta hrvatske i južnoslavenske književ­ne kritike i publicistike s fenomenom Krležine pjesničke riječi do naše suvre­menosti, dotle ovaj drugi predstavlja izbor takvih radova iz samo jedne go­dine. Dogodilo se naime da je godina 1973. bila gotovo jednako bogata kri­tičkim radovima o Krležinu djelu kao čitavo proteklo desetljeće od pojave prvog zbornika Jugoslavenske akademije, štaviše da su godine 1973. u odre­đenom smislu ne samo sintetizirani rezultati toga desetljeća nego i otvoreni novi, vrlo značajni pogledi na dimenzije Krležina djela. Ta je činjenica pre­vagnula i pri donošenju konačne odluke o karakteru ovoga zbornika. Prvotna dilema o tome hoće li on biti kronološki nastavak prvoga, hoće li dakle pred­stavljati antologijski izbor radova od 1964. do 1973. godine, ili samo takav izbor radova objavljenih isključivo u godini 1973, bila je riješena u korist druge solucije. Ona je jasno izražena i u naslovu zbornika.


Pogledajte sve od autora: Krolo, I.; Matković, M. (uredili)
Pogledajte sve od nakladnika: JAZU, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Književnost / Znanost o književnosti / teorija književnosti


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.