Ostroški Anić, Ana: Metafora u terminologiji

Autor: Ostroški Anić, Ana
Šifra: 786-19-2
Izdavač: Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Zagreb
Godina izdanja: 2019

Puna knjižarska cijena: 150,00 kn

Naša cijena

108,00 kn
120,00 kn

Vaša ušteda: 42,00 kn

Dodaj u košaricu

Što je lista želja?

Dimenzije: 16,00 x 22,50 cm.
Opseg: 329 stranica.
Uvez: tvrdi, plastificiran.
Stanje knjige: kao nova.

O knjizi:

U knjizi se analiziraju hrvatski i engleski figurativni nazivi u strukovnim područjima zrakoplovstva i glazbe kao jezično ostvarenje kognitivnih mehanizama konceptualne metafore i metonimije. Uloga metafora u stvaranju i imenovanju kategorija specijaliziranoga znanja opisana je u odnosu na semantičke okvire koji strukturiraju to znanje.
U iscrpnom teorijskom uvodu opisuje se konstruiranje značenja i ustrojstvo konceptualnih struktura iz perspektive kognitivnolingvističkih pristupa te se daje prikaz teorija metafore i metonimije, kao i kognitivnih terminoloških teorija koje su promatrale funkciju metafore u strukovnom diskursu. Središnji su dio knjige kontrastivne analize metafora u zrakoplovstvu i glazbi provedene na temelju engleskih i hrvatskih korpusa stručnih tekstova.

Knjiga donosi primjenu suvremenih terminografskih i lingvističkih metoda kojima se dolazi do boljega razumijevanja odnosa općega i specijaliziranoga znanja koje povezuje konceptualna metafora kao jedan od temeljnih mehanizama ljudskoga razmišljanja.Pogledajte sve od autora: Ostroški Anić, Ana
Pogledajte sve od nakladnika: Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Književnost / Znanost o književnosti / lingvistika


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno