Kissinger, Henry: Memoari I-II

Autor: Kissinger, Henry
Šifra: 867-21-89
Izdavač: Vjesnikova press agencija; Mladost, Zagreb
Godina izdanja: 1981

Dimenzije: 16,00 x 24,00 cm.
Opseg: 1539 stranica u oba sveska.
Uvez: tvrdi, platneni; s reljefnim tiskom na prednjoj korici i zlatotisom na hrptu; s plastificiranim zaštitnim ovitkom.
Stanje knjiga: odlično.

Knjiga sadrži brojne crno-bijele fotografije.

Preuzeto s korica:

»... Sposobnost dra Kissingera, profesora povijesti na Harvardskom sveučilištu, uočili su prije Nixona i drugi državnici u SAD. Nje­gova lucidnost i analitičke sposob­nosti, smjelost u povezivanju povi­jesti i sadašnjosti i procjena buduć­nosti - privlačili su pažnju vladajućih ličnosti Washingtona. I Nixon je, poput nekih drugih predsjednika SAD, imao ambicije da bude veliki predsjednik »najmoćnije« države svijeta, pa otuda i želja da u svoj najuži štab dobije profesora Kissin­gera, koji će raditi u njegovom 'officeu', u njegovoj sjeni, a da rutin­ske dužnosti ministra vanjskih po­slova obavlja William Rogers, od koga je očekivao poslušnost ali ne i kreativnost.. .
Kissinger je bio dovoljno pametan da već u početku svoje karijere u Bijeloj kući ocijeni svoju delikatnu poziciju i mogućnosti koje mu se pružaju na dužnosti savjetnika za nacionalnu sigurnost. To je onaj povijesni trenutak kada je trebalo formulirati novu vanjsku politiku SAD - u veoma složenim uvjetima toga vremena - kada je, sa što ma­nje gubitaka, trebalo Ameriku izvući iz rata u Vijetnamu i izgraditi osnove za dominaciju Sjedinjenih Dr­žava u novim uvjetima. To je trenu­tak kada su se SAD odlučile za nor­maliziranje odnosa s NR Kinom, a istodobno nastojale osigurati povje­renje SSSR-a i ostvariti čvršću sveukupnu suradnju sa Zapadnom Evropom i Japanom; imati odrije­šene ruke prema svima, ali da svi ovise o SAD, i da svi ostanu među­sobno odvojeni, u podređenom po­ložaju, naročito ekonomskom, pre­ma SAD...«


Pogledajte sve od autora: Kissinger, Henry
Pogledajte sve od nakladnika: Vjesnikova press agencija; Mladost, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Humanističke znanosti / povijest / publicistika


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.