Brueckler, Franka Miriam: Matematički dvoboji

Autor: Brueckler, Franka Miriam
Šifra: 504-19-2
Izdavač: Školska knjiga, Zagreb
Godina izdanja: 2011

Dimenzije: 14,00 x 20,00 cm.
Opseg: 143 stranice.
Uvez: meki, plastificirani; s preklopom.
Stanje knjige: odlično.

O knjizi:

Najpoznatiji povijesni verbalni sukobi matematičara!

Mnogi misle da je matematika znanost koja nema previše veze sa stvarnim životom. No povijest – opća, ali i povijest matematike – pokazuje suprotno: okolina i povijesne okolnosti utječu na razvoj matematike, a događa se i obrnuto, da matematički rezultati utječu na političke i društvene okolnosti.

Osobito često matematički rezultati indirektno utječu na ljudsko društvo, jer omogućuju nova prirodoznanstvena otkrića, tehničke inovacije ili bolje razumijevanje ekonomskih procesa.

S obzirom na to da je povijest matematike dio ljudske povijesti, a u njoj ne manjka sukoba ni ratova, ne bi smjelo nikoga začuditi da su se matematičari kroz povijest često svađali i prepirali s nematematičarima, ali i s drugim matematičarima. Stoga u ovoj knjižici predstavljamo neke najpoznatije sukobe matematičara u povijesti. Nijedan nije završio nasilnom smrću (iako su neki spomenuti matematičari bili utopljeni, otrovani ili upucani), zapravo nijedan nije prešao u fizičko nasilje, no to ne znači da su to bili mlaki sukobi – verbalni dvoboji znaju biti i te kako žestoki.

Knjiga je namijenjena svima i ne zahtijeva posebno matematičko predznanje, osim standardne razine srednje škole,a ni to u svim detaljima. Veći dio je razumljiv svakom srednjoškolcu, a i mnogom osnovnoškolcu iz viših razreda osnovne škole te mnogo široj publici.
Matematika i zabava, kao i matematika i svađanje, nisu međusobno isključivi pojmovi.


Pogledajte sve od autora: Brueckler, Franka Miriam
Pogledajte sve od nakladnika: Školska knjiga, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Prirodne znanosti / matematika


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno