Markus, Solomon: Matematička poetika

Autor: Markus, Solomon
Šifra: 1455-16-39
Izdavač: Nolit, Beograd
Godina izdanja: 1974

Dimenzije: 14,50 x 20,50 cm.
Opseg: 373 stranice.
Uvez: tvrdi, platneni, zlatotisak, plastificirani zaštitni ovitak.
Stanje knjige: vrlo dobro.


Biblioteka Književnost i civilizacija.

U nauci o književnosti 20. veka tendencija da se izvesne ritmičke ili semantičke relacije koje nalazimo u pesničkom jeziku izraze matematič­kim formulama (dakle na najegzaktniji mogući način) nije beznačajna. Treba se setiti samo radova francus­kog estetičara Pius Serviena (Science ei Poesie), i radova sasvim modernog estetičara Maxa Bensea i njegovog kruga. Da i ne pominjemo radove Abrahama Molesa o primeni teorije informacija na umetnost.

Ponekad je teško reći šta bi tre­balo da bude svrha ovakvih radova. Dobijamo li njima novi uvid u pri­rodu pesnićkog načina korišćenja jezikom, ili su oni samo jedan ku­riozitet više, neka vrsta matematičke igre?

U ovoj knjizi matematika je izvan­redan instrument raščlanjavanja odnosa koji postoje u pesničkom načinu izražavanja, i čitalac se - čak i da ne pokloni suviše vere formulama njenog autora - nađe pred slikom pesničkog jezika koja je znatno bo­gatija od one koju je prvobitno imao. Želja za potpunom formalizacijom pesničkog i pozorišnog jezika (o kojima se u ovoj knjizi govori) može ostati neostvarena, ali Solomon Markus nam je omogućio jedan za­nimljiv uvid u prirodu umetničkog izražavanja; rezultat tog uvida nije svođenje pesničkog jezika na neko­liko matematičkih modela, već razvijanje čitave jedne skale odnosa u pesničkom jeziku koju inače možda ne bismo ni primetili.


Pogledajte sve od autora: Markus, Solomon
Pogledajte sve od nakladnika: Nolit, Beograd
Pogledajte sve iz područja: Književnost / Znanost o književnosti / teorija književnosti


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.