Početna Knjige Književnost Znanost o književnosti povijest književnosti Marko Marulić u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu

Kosić, Ivan: Marko Marulić u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu

Autor: Kosić, Ivan
Šifra: 706-15-4
Izdavač: Nacionalna i sveucilišna knjižnica, Zagreb
Godina izdanja: 2001

Dimenzije: 19,50 x 25,50 cm.
Opseg: 280 stranica.
Uvez: meki.
Stanje knjige: odlično.

Sadrži crno-bijele faksimile naslovnica.

500. obljetnica Judite.
550. obljetnica rođenja.


Preuzeto s interneta:
U hrvatskome narodu i hrvatskoj kulturnoj povijesti jedan je od vrhunaca i svjetionika neprijeporno Marko Marulić Splićanin, kako se sam nazivao i potpisivao prema onodobnim običajima. Ova izložba što ju je postavila Nacionalna i sveučilišna knjižnica stanoviti je hommage i dužno poštovanje u ime sveukupne hrvatske kulturne javnosti tomu velikanu pisane riječi u povodu njegovih dviju znamenitih obljetnica: 550. godine rođenja (1450.-2000.) i 500. obljetnice dovršetka njegova epa Judite (1501 .-2001.), spjeva od neprocjenjiva i neprolazna značenja ne samo za hrvatsku književnost već i za cjelokupnu hrvatsku kulturnu povijest, jer mu je upravo taj spjev pribavio naziv "oca hrvatske književnosti". Obje obljetnice i oba ta goda zlatnim su slovima upisana u hrvatskoj povijesti i kulturi, a Nacionalna i sveučilišna knjižnica objedinjuje ih izložbom Marko Marulić u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Višestruka je i višeslojna povezanost i simbolika odnosa Marka Marulića i Nacionalne i sveučilišne knjižnice i svega onoga što oni znače u hrvatskoj kulturi i povijesti. Marko Marulić, kao otac hrvatske književnosti simbolizira hrvatsko pisano stvaralaštvo i hrvatsku riječ, a ova Knjižnica, kao stoljetna čuvarica i riznica hrvatske knjige i hrvatske pisane riječi, svojim ukupnim fondom, a posebice onim dijelom koji se izravno ili neizravno odnosi na Marka Marulića, samo potvrđuje Marulovo povlašteno mjesto u hrvatskoj i europskoj književnosti i kulturi.


Pogledajte sve od autora: Kosić, Ivan
Pogledajte sve od nakladnika: Nacionalna i sveucilišna knjižnica, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Književnost / Znanost o književnosti / povijest književnosti


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.