Mali ratnik

Autor: Horvat, Tihomir
Šifra: 200-17-2
Izdavač: DHK, Zagreb
Godina izdanja: 2016

Dimenzije: 16,00 x 22,00 cm.
Opseg: 199 stranica.
Uvez: tvrdi, plastificiran.
Stanje knjige: kao nova.

Roman za mlade.

Ilustrirao: Zoran Perdić Lukačević.


Rukopis Tihomira Horvata „Mali ratnik”, u podnaslovu „roman za mlade”, istovremeno je višeslojno i vrlo čitljivo djelo uvjerljivih dijaloga i unutrašnjih monologa. Kad je riječ o događajima vezanim za Sigetsku bitku rukopis se oslanja na povijesne podatke potkrijepljene planom Sigeta iz 1566. godine, zapise komornika Nikole Šubića Zrinskog Franje Črnka koji je preživio bitku i mnoštvo zanimljivih detalja iz života branitelja u opkoljenom gradu. Uz dramatične trenutke bitke, roman donosi više drugih, suvremenih paralelnih radnji koje rasvjetljavaju važne trenutke u životu nekolicine mladih ljudi oba spola koji se stjecajem okolnosti upoznaju. Svatko od njih ima svoju životnu priču i svi se po nečemu izdvajaju iz prosjeka. Tihomir Horvat povezao je njihove sudbine, ispričao kako se sa smrću junački suočavaju bolesnik na onkološkom odjelu i djevojka koja je u njega zaljubljena, kao i mladić s traumom zlostavljanja iz djetinjstva koji uspijeva pobijediti svoj strah. Mladi zajedno rade na obilježavanju godišnjice Sigetske bitke tako što sudjeluju u snimanju 3D virtualnog filma i na različite načine kreativno doprinose ovome poslu. Jedna od paralelnih radnji koja objedinjuje sve ostale bavi se fantastičnim mogućnostima literature i suvremene tehnologije da oživi davno vrijeme i pokuša, barem kroz ljudski um, u već odigranom povijesnom događaju nešto izmijeniti, razumjeti ga ljudskije. U konačnici, postaje jasno da je junaštvo i prije 450 godina i danas složeni pojam, da nije izumrlo već da kroz povijest krije različita lica i mnogo humanosti. Mladim ljudima će roman biti privlačan i stoga što se u prizore bitke za Siget ulazi in medias res, a mladić Danijel koji piše scenarij za film ima snažnu motivaciju za odlazak u prošlost u liku djevojke Cvite koja se tamo bori sa svojim ocem. Njegovi odlasci u prošlost postaju sve dramatičniji jer se bliži kraj bitke, a sve je teže odvojiti javu od prošlosti… Dijalozi smješteni u 16. st. razlikuju se jezično od onih koje izgovaraju suvremeni likovi i napisani su kajkavskom ikavicom koju je uporabio i Franjo Črnko u svojoj kronici, a fabularne poveznice i motivacije likova su uvjerljive. Ovo nije bilo lako ostvariti uz tako kompleksno zamišljenu strukturu. Uz to, ovo je jedan od rijetkih rukopisa koji uzima za temu povijesni događaj, a istodobno uz muške likove obiluje razrađenim i uvjerljivim ženskim likovima. Bilo je mnogo žena i djece u Sigetu za vrijeme povijesne bitke s Turcima. Oni su ponijeli svoj dio tereta u ovome događaju, kao što današnji mladi nose svoj dio tereta u dramatici svakodnevnice.


Pogledajte sve od autora: Horvat, Tihomir
Pogledajte sve od nakladnika: DHK, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Dječja i omladinska literatura / pojedinačni naslovi


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.