Zlamalik, Vinko: Ljubo Babić

Autor: Zlamalik, Vinko
Šifra: 103-20-1
Izdavač: Strossmayerova galerija starih majstora JAZU, Zagreb
Godina izdanja: 1968

Dimenzije: 23,00 x 28,50 cm.
Opseg: 28 stranica + 13 tabli u boji.
Uvez: tvrdi, svila.
Stanje knjige: odlično.

Tekstualni dio na hrvatskom i engleskom jeziku.

Sadrži crno-bijele reprodukcije u tekstu i table s reprodukcijama u boji.

Urednik: akademik Andrija Mohorovičić.

Preuzeto iz knjige:

Dječaku, koji je s nepunih petnaest godina izradio sugestivan autoportret i nasli­kao »Motiv iz Gredica«, pejzaž sigurno građen pastoznim namazima i koloristički profinjeno izbalansiran i koji je, malo kasnije, imao odlučnosti da u Zagrebu studira slikarstvo, iako  ga je otac već bio upisao na Pravni fakultet, moralo je pripasti izu­zetno mjesto u hrvatskom likovnom životu.
On ga je sam izborio, sam osigurao, i to ne samo svojim talentom, evidentnim već u prvom javnom nastupu, nego i svojom vitalnošću, ličnom kulturom, pronicavošću, voljom, beskompromisnom i principijelnom ustrajnošću, te prije svega svojim neumornim radom. Opus pred kojim stojimo, kad je riječ o Ljubi Babiću, impresionira svo­jim obimom. Malo je umova i talenata, a pogotovu u našim relacijama, koji su skromni ljudski vijek tako plodno iskori­stili kao on. Kao umjetnik i scenograf, kao likovni historičar, teoretičar i kritičar, kao pedagog i predavač, kao organizator i realizator brojnih likovnih manifestacija u zemlji i inozemstvu, te kao inicijator nekoliko likovnih grupacija (Hrvatski pro­ljetni salon, Nezavisna grupa, Grupa trojice i Grupa hrvatskih umjetnika) Babić je bio utjelovljenje onih najpozitivnijih napora u našoj sredini kojima je cilj unapređivanje i osamostaljivanje likovne kulture, borba protiv kiča i diletantizma, negiranje efemernog pomodarstva i težnja za stvaranjem originalnog likovnog izraza.


Pogledajte sve od autora: Zlamalik, Vinko
Pogledajte sve od nakladnika: Strossmayerova galerija starih majstora JAZU, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Umjetnost / likovna umjetnost / monografije / mape hrvatskih autora


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.