Depolo, Josip: Ljerka Njerš

Autor: Depolo, Josip
Šifra: 194-14-20
Izdavač: Grafički zavod Hrvatske, Zagreb
Godina izdanja: 1990

Dimenzije: 17,00 x 24,00 cm.
Opseg: 190stranica.
Uvez: meki, plastificiran, s preklopom.
Stanje knjige: vrlo dobro.

Biblioteka Prizma, Knjiga 18.

Tekst usporedno na hrvatskom i engleskom jeziku.

Ilustrirano, pretežno u bojama.

Prijevod na engleski: Vladimir Ivir.

Bibliografija: Boris Rukavina, Jadranka Beresford-Peirse i Jasenka Radošević.

Fotografije: Nedjeljko Čaće, Marko Čolić, Dražen Kalinić, Jana Sedak i Višnja Serdar.

S posvetom i potisom Ljerke Njerš!

S korice:
...ima li umjetnika koji ne bi želio tamo boraviti? U utrobi prirode, na izvoru stvaranja, tamo gdje se čuva tajni ključ svega.
Paul Klee

Kao da je ova Kleeova sentenca pisana za Ljerku Njerš, u njenom je djelu primijenjena u do­slovnom i prenesenom, poetskom smislu: sa svojom keramikom ona doslovno boravi u utrobi zemlje, okružena podatnom i masnom glinom koju kroti i podređuje zahtjevima naše ljudskosti i poput biblijs­kog Stvaraoca udahnjuje život obliku. Nimalo slučajno nije Njeršova odabrala najstariju disciplinu koja se, eto, iz povijesnog mraka probija do naših dana, uvijek s istim postulatima: izazvati zemljinu masu i dati joj oblik, pokoriti u njoj "kaos", formirati je po ljudskoj mjeri. Pojava Ljerke Njerš u suvre­menoj hrvatskoj keramici nije specifična samo po posebnoj i izuzetnoj darovitosti ove umjetnice da u potpunosti izrazi svoje stvaralačke sposobnosti u disciplini keramike; ona se na određeni način iz­dvaja i svojim školovanjem, visokom profesional­nošću, poznavanjem i usvajanjem složenih pravila likovnosti.
Od prvog javnog nastupa Ljerke Njerš (1962), znači u rasponu od skoro tri desetljeća, pratimo u kontinuitetu do danas onu toliko isticanu "pikturalnost" na liniji "zagrebačke škole od koje je traj­no baštinila sklonost za slikanje na keramici" (M. Baričević). Ali sve ono što je umjetnica baštinila, na ovo treba upozoriti, vratila je keramici mnogostruko oplođeno i obogaćeno.
Josip Depolo


Dostupnost u Internet trgovini: odmah.
Dostupnost u antikvarijatu Studio u Masarykovoj 20, Zagreb: u roku od 24 sata.


Pogledajte sve od autora: Depolo, Josip
Pogledajte sve od nakladnika: Grafički zavod Hrvatske, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Škrinjica s blagom / knjige s potpisom


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.