Početna Knjige Ljekovito bilje Ljekovito bilje Jugoslavije

Videk, Vilko: Ljekovito bilje Jugoslavije

Autor: Videk, Vilko
Šifra: 484-22-138
Izdavač: Poljoprivredni nakladni zavod, Zagreb
Godina izdanja: 1960

Naša cijena

100,00 kn

| € 13,27

Fiksni tečaj: 1 € = 7,53450 kn

Dodaj u košaricu

Što je lista želja?

Dimenzije: 14,50 x 20,50 cm.
Opseg: 249 stranica.
Uvez: tvrdi poluuvez (platno/karton).
Stanje knjige: vrlo dobro; oštećeni rubovi korica.


Knjiga sadrži brojne ilustracije u boji.

Slike: Greta Turković.

Predgovor:
Autor ove knjige, radeći stanovito vrijeme na uzgoju te sakupljanju i preradi samoniklog i uzgojenog ljekovitog bilja, uočio je pravovremeno prazninu naše stručne literature toga područja. Naime, kraj stanovitog broja starijih kao i savremenijih opširnijih i kraćih priručnika za upoznavanje, sakupljanje ili preradu ljekovitog bilja, mi još nemamo prikladnu instruktivnu knjigu, koja bi imala donekle i propagandni karakter za ovu našu najmlađu i na j zapušteni ju poljoprivredno-farmaceutsku granu. Zbog toga je autor nastojao obuhvatiti sve ono, što mu se kao stručnjaku i praktičaru ukazalo potrebnim u okviru iznesene'materije, a potrebno i zanimljivo za profesionalne sakupljače i za sve ljubitelje prirode i njenog bogatstva u ljekovitom bilju.
Propagandni karakter ovog djela leži u jednostavnosti i konciznosti prikaza dane materije, bilo u uvodnom bilo u posebnom dijelu, te u priloženim slikama pojedinih biljaka u boji, koje su sve izra&ene slikanjem originalnih primjeraka iz prirode, što znatno olakšava prepoznavanje bilja.
U uvodnom dijelu iznijete su opće upute za sabiranje, sušenje i čuvanje ljekovitog bilja, a u posebnom dijelu nešto preko stotinu naših najvažnijih ljekovitih biljaka, među kojima su i gotovo sve oficinalne, t. j. koje propisuje jugoslavenska farmakopeja (PH. J. II). Dakako, da nisu mogle doći u obzir sve one ljekovite i druge korisne biljke, koje se kod nas skupljaju, a ima ih sigurno više od par stotina. To bi samo znatno povećalo volumen djela, a ne bi adekvatno povisilo njegovu vrijednost, čak bi štetovalo njegovoj namjeni.


Pogledajte sve od autora: Videk, Vilko
Pogledajte sve od nakladnika: Poljoprivredni nakladni zavod, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Ljekovito bilje


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.