Latinsko-hrvatski rječnik

Šifra: 999-19-36
Izdavač: Naprijed, Zagreb
Godina izdanja: 1997

Dimenzije: 16,50 x 24,50 cm.
Opseg: 1161 stranica.
Uvez: tvrdi, umjetna koža, zlatotisak na prednjoj korici i hrptu.
Stanje knjige: odlično.

Pretisak drugog izdanja izdanog Troškom i nakladom Kr. hrvatsko-slavonsko-dalmatinske zemaljske vlade, Zagreb, 1900.

Osmo izdanje.


Iz predgovora:
Divkovićev Rječnik, koji ima 1161 stranicu, vrijedan je i dosta opsežan priručnik. U Predgovoru Rječnika srednjovjekovnog latiniteta Jugoslavije (Lexicon latinitatis medii aevi lugoslaviae), što ga je izdala Jugoslavenska akademija znanosti i umjetnosti, I sv. 1973, II sv. 1978, istaknuto je da su u nj uvrštene i one riječi iz klasičnog latiniteta koje ne obuhvaća »naš standardni Latinsko-hrvatski rječnik za škole Mirka Divkovića, II izdanje 1900.« Pozivanje na taj Rječnik jasno izražava uvjerenje Redakcije tog Akademijina Rječnika da je kod nas Divkovićev Rječnik najbolji rječnik za klasični latinitet.
Vrijednost Divkovićeva Rječnika nije samo u njegovoj opsežnosti nego i u obradi. Kao stručnjak kroatist pazio je na točnost i izražajnost riječi kojima je prevodio latinske riječi i fraze. U Predgovoru napominje da je na mnogo mjesta naše riječi snabdio naglaskom »da bi se učenici, kojima nije štokavština materinji jezik, privikli pravilnom izgovoru«. Latinske riječi imaju oznake za duljinu (-) i kraćinu (v) vokala. Pri tiskanju potkrale su se tu i tamo greške u toj oznaci kvantitete, no to ne može utjecati na vrijednost Rječnika kao cjeline. Iako on nije zamišljen kao etimologijski, na mnogo je mjesta objašnjen postanak latinskih riječi i njihova međusobna povezanost.


Pogledajte sve od nakladnika: Naprijed, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Rječnici / priručnici za učenje jezika / latinski i grčki


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.