Početna Knjige Domaćinstvo kuharice / prehrana Kuharski kanconijer 4: gurmanska sjećanja Mediterana

Barbieri, Veljko: Kuharski kanconijer 4: gurmanska sjećanja Mediterana

Autor: Barbieri, Veljko
Šifra: 90-20-1
Izdavač: Profil, Zagreb
Godina izdanja: 2007

Dimenzije: 23,50 x 25,50 cm.
Opseg: 352 stranice.
Uvez: tvrdi, plastificirani.
Stanje knjige: odlično.

O autoru:

Veljko Barbieri rođen je u Splitu 1950. godine. Maturirao je na Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu, gdje je i studirao na Filozofskom fakultetu. Objavio je 16 knjiga proze, a romani i pripovijetke prevedeni su mu na nekoliko stranih jezika. Dobitnik je brojnih književnih nagrada, a proza mu je zastupljena u domaćim i stranim antologijama. Najpoznatiji roman „Epitaf carskog gurmana", koji uzima upravo gastronomiju kao polazište pojedinca u borbi protiv autoritarne vlasti, nakon brojnih domaćih i stranih izdanja, posljednji put tiskan je i distribuiran u izdanju „Večernjeg lista" u 200 000 primjeraka, u najvećoj nakladi u povijesti hrvatske književnosti, kao jedan od deset najznačajnijih romana hrvatske književnosti XX. stoljeća. Kao gastro pisac Barbieri od 80-ih godina do danas stalno surađuje u raznim hrvatskim i stranim, posebno talijanskim i slovenskim tjednicima i mjesečnicima, a od njegovih kolumni u tjedniku NACIONAL nastao je „Kuharski kanconijer". Književni i gastronomski bestseler u četiri knjige, od kojih je „Profil" beć objavio prva tri dijela s više izdanja u svakoj godini izlaženja. Ovaj četvrti „Kanconijer", ujedno i posljednji, podjednako je zanimljiv nastavak ove pripovjedačke sage o povijesti hrane kao povijesti zapadne civilizacije, osobito našeg sredozemnog kruga i Dalmacije. Prvi „Kanconijer" preveden je na njemački i talijanski jezik. Barbierijeva zbirka pripovijedaka „134 male priče o hrani", također u izdanju „Profila", na sajmu knjiga u Barceloni 2004. nagrađena je za najbolju ilustraciju te za najbolje književno djelo o hrani u Hrvatskoj. U veljači 2005. u Grythyttanu u Švedskoj Barbierijev „Kuharski kanconijeri" podijelili su prvu nagradu za najbolju knjigu o mediteranskoj gastronomiji - Gourmand best Mediterannean book in the Wortd - između 5000 naslova. Već godinama Barbieri na Hrvatskoj televiziji svakog tjedna vodi svoj serijal o povijesti i značenju hrane i pojedinih jela u našoj sveukupnoj baštini, svojevrsnu ekranizaciju „Kuharskih kanconijera", pod nazivom .Jelovnici izgubljenog vremena", a koji se za svijet i Europu emitira na satelitskom programu HTV-a.


Pogledajte sve od autora: Barbieri, Veljko
Pogledajte sve od nakladnika: Profil, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Domaćinstvo / kuharice / prehrana


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno