Početna Knjige Religija i mitologija religija Kršćanstvo na hrvatskom prostoru

Šanjek, Franjo: Kršćanstvo na hrvatskom prostoru

Autor: Šanjek, Franjo
Šifra: 662-20-33
Izdavač: Kršcanska sadašnjost, Zagreb
Godina izdanja: 1991

Dimenzije: 14,00 x 20,00 cm.
Opseg: 567 stranica.
Uvez: meki, plastificirani.
Stanje knjige: vrlo dobro.

Pregled religiozne povijesti Hrvata (7-20. st.).

Predgovor:

Knjiga Kršćanstvo na hrvatskom prostoru sintetički je pokušaj sustavnog prikaza razvojnih etapa hrvatske religiozne povijesti, koja obuhvaća povijest Katoličke Crkve, Crkve bosansko-humskih krstjana, dijela reformiranog evangeličkog kršćanstva te dodira i pokušaja suživota katolicizma s islamom i pravoslavljem na ovom prostoru u vremenskom rasponu od prvog susreta Hrvata s kršćanstvom u 6/7. stoljeću do najnovijih zbivanja u hrvatskom katolicizmu, koji se u koncilskom duhu otvara suvremenom svijetu.
Zamišljena kao pregled religiozne povijesti hrvatskog naroda, utemeljen na historijski utvrđenim događanjima koja predstavljaju »locus theologicus« i »nezaobilazan faktor za aktualizaciju evanđeoske poruke ljudima« (T. J. Šagi-Bunić), knjiga upoznaje čitatelja s konkretnim životom Crkve u Hrvata na njezinom povijesnom putu okupljanja naroda iz kojeg je izrasla i u kojem aktivno djeluje već punih trinaest stoljeća.
Okvirni tekst knjige, objavljen kao podlistak zagrebačkog »Vjesnika« 24. XII 1990. - 31. I 1991. pod naslovom Kršćanstvo, Crkva i hrvatski narod, upotpunjen je izborom izvornih tekstova, ilustracijama i izabranom literaturom, uz dodatni »kronološki pregled zbivanja« u svijetu i u Hrvatskoj.
Dio međunaslova dugujem ljubaznosti gosp. Miroslava Ležaje, novinara i urednika »Vjesnikovih« podlistaka, kojemu najiskrenije zahvaljujem. (Pisac)


Pogledajte sve od autora: Šanjek, Franjo
Pogledajte sve od nakladnika: Kršcanska sadašnjost, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Religija i mitologija / religija


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno