Maštrović, Tihomil: Kroatološki ogledi

Autor: Maštrović, Tihomil
Šifra: 1361-18-10
Izdavač: Leykam international, Zagreb
Godina izdanja: 2017

Puna knjižarska cijena: 220,00 kn

Naša cijena

126,00 kn
140,00 kn

Vaša ušteda: 94,00 kn

Dodaj u košaricu

Što je lista želja?

Dimenzije: 17,00 x 24,00 cm.
Opseg: 299 stranica.
Uvez: meki, plastificirani; s preklopom.
Stanje knjige: kao nova.

O knjizi:

U knjizi "Kroatološki ogledi" Tihomila Maštrovića donose se radovi vezani uz književnoznanstveni projekt "Hrvatski književni povjesničari" (prilozi o Ivanu Kukuljeviću Sakcinskom, Ivi Frangešu, Antunu Barcu i Đuri Šurminu); slijede prilozi u kojima se komentira međunarodno priznanje hrvatskoga jezika ostvareno godine 2008.; neki su radovi posvećeni književnim opusima hrvatskih književnika Milana Begovića, Ante Tresića Pavičića, Nike Andrijaševića i Joje Ricova te austrijske književnice hrvatskoga podrijetla Paule von Preradović; potom se objavljuju prilozi vezani uz sudbinu hrvatske knjige (“Croatica Mechitaristica”, “Nikola Benčić – osnivač i promicatelj zbirki knjiga gradišćanskih Hrvata u Hrvatskoj“ i “Otpor memoricidu: Zbirka knjiga o Domovinskom ratu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu”) te ostali prilozi: o Novigradu i novigradskom kraju u prirodoslovnom putopisu Spiridiona Brusine, o znanstvenim interesima Vjekoslava Maštrovića u svjetlu njegove bibliografije i prilog o Susretima, časopisu Hrvatsko-češkog društva.

Što je poveznica naizgled raznolikih tekstova u ovoj knjizi? Nedvojbeno, to su kroatistički eseji i rasprave, a pristup temama uglavnom je filološke naravi, štoviše u najvećem dijelu, književnopovijesni i književnokritički. Međutim, neke od navedenih tema obrađene su komparativno kroatističkim postupcima pa ih valja smatrati kroatološkim prilozima, što je na tragu autorovih stvaralačkih postupaka prethodno iznesenih u njegovim knjigama "Nad jabukama vile Hrvatice" (2001.) i "Neukrotivo svoji" (2011.).

Većina priloga u knjizi napisana je nakon znanstvenih skupova na kojima su ovdje uvršteni radovi najprije usmeno priopćeni i potom u odgovarajućoj znanstvenoj smotri objavljeni pa su tako do ovog izdanja bili razasuti po znanstvenim zbornicima i časopisima, o čemu pobliže kazuje Bibliografska bilješka na kraju knjige.Pogledajte sve od autora: Maštrović, Tihomil
Pogledajte sve od nakladnika: Leykam international, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Književnost / Znanost o književnosti / povijest književnosti


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.