Kraljević i prosjak

Autor: Twain, Mark
Šifra: 980-19-72
Izdavač: Grafički zavod Hrvatske, Zagreb
Godina izdanja: 1986

Dimenzije: 17,50 x 24,00 cm.
Opseg: 313 stranica.
Uvez: tvrdi, plastificirani.
Stanje knjige: odlično.

Pripovijest za mladež svake dobi.

Omladinska biblioteka.

S engleskog preveo: Ivan Kušan.
Crno-bijele ilustracije u tekstu: Frank T. Merrill, John J. Harley, L. S. Ipsen.

O knjizi:

U Londonu, u drugoj četvrtini 16. stoljeća, u isto vrijeme rodiše se dva dječaka: siromašni Tom Canty i Edvvard Tudor, kraljević od Walesa. Tom živi u bijedi, prisiljen je prosjačiti, a okrutni otac i baka često ga tuku. Dobri svećenik, otac Andrevv, podučio ga je čitanju i pisanju te ponešto latinskom jeziku. Tom guta knjige o kraljevima i životu na dvoru i bježi od okrutne stvarnosti u svijet mašte, snatreći često da je kraljević.

Istodobno kraljević Edward živi raskošno i ne sluteći da izvan zidina njegove palače postoji drukčiji život i da je njegov "dobri" otac, kralj Henrik VIII. zapravo okrutan vladar koji proglašava zakone bešćutne prema sirotinji.

Kada su jednom prilikom kraljevi stražari od ograde palače grubo odbili Toma, koji je došao vidjeti pravog kraljevića, Edward ga dobrostivo pozove k sebi. Dječaci razgovaraju kao vršnjaci, shvate da svaki od njih pomalo želi biti onaj drugi i u igri zamijene odjeću. Otkrivaju nevjerojatnu fizičku sličnost. Vidjevši na Tomovoj ruci modricu od stražareva udarca, plemeniti Edward pohrli kazniti stražara, zaboravivši da je odjeven u Tomove prnje. Stražar mu, naravno, zalijepi zaušnicu i izbaci ga na ulicu vjerujući da je riječ o prosjaku.


Pogledajte sve od autora: Twain, Mark
Pogledajte sve od nakladnika: Grafički zavod Hrvatske, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Dječja i omladinska literatura / pojedinačni naslovi


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno