Popović, Dimitrije: Kralj

Dimenzija mape: 35,50 x 50,50 cm.
Dimenzije listova: 34,00 x 48,80 cm.
Opseg: 10 litografija + 4 lista teksta.
Uvez: 14 listova uloženo u zaštitnu kartonsku mapu obloženu platnom.
Stanje mape: kao nova.

Grafička mapa je rađena u 100 primjeraka,
numeriranih i od autora mape potpisanih od 1 do 100.

Broj ovog primjerka je 98/100.

Grafička mapa ,,Kralj“, objavljena povodom stogodišnjice smrti kralja Nikole I Petrovića Njegoša (1921.-2021.), autorsko je djelo slikara Dimitrija Popovića. Sadrži deset grafičkih listova u tehnici litografije i sitotiska.

PREUZET
O:
Kompozicije ove mape koncipirane su na simboličan način - da se kroz figurativno apstraktne elemente izrazi ono što je bilo značajno za životni put crnogorskog vladara. Popović je kazao da je kralj Nikola bio mudar vladar i vješt vojni strateg, moderni reformator društva, državnik koji je osigurao međunarodno priznanje Crne Gore na Berlinskom kongresu 1878. godine.
Bio je, takođe, vladar opsjednut ambicijama, nerealnim državničkim aspiracijama, naivnim nadanjima i vjerovanjima u demokratske principe i pravičnost velikih i moćnih država, te je kao žrtva interesa drugih postao kralj bez kraljevine, tragična ličnost, žrtva nesretnog usuda.
On je naglasio da grafički listovi ove mape izražavaju lik suverena koji se, osim realističkih pojedinosti njegovog lica, na simboličan način ukazuje i kroz istorijsko-mitsku dimenziju kraljevog vremena.
Apstraktnim se znakovima i figurativnim stilizacijama na kompozicijama listova poput odbljeska javljaju slike bojeva i pobjedničkih zastava, dinamičkih prizora koji se pretapaju u simboličke slike suverenovih stremljenja i reminiscencija na prošlost, na težnju izgradnje boljeg svijeta kroz napor i žrtvu. Na kraju ovog niza grafičkih listova, imaginarni se friz kao svojevrsni produžetak kraljevog portreta svodi na simboličku trokutastu formu tragičnog monumenta kojeg su stvorili istovremeno spoznaja o napretku u teškim društveno-političkim uvjetima koje je kralj ostvarivao za svoju zemlju i svijest o nemoći da se odupre neminovnom porazu, kazao je Popovi
ć.



Pogledajte sve od autora: Popović, Dimitrije
Pogledajte sve od nakladnika: Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske; Skaner studio d.o.o., Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Umjetnost / likovna umjetnost / monografije / mape hrvatskih autora


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.