Početna Književnost Znanost o književnosti povijest književnosti Književni počeci Marije Jurić Zagorke (1873-1910)

Lasic, Stanko: Književni počeci Marije Jurić Zagorke (1873-1910)

Autor: Lasic, Stanko
Šifra: 876-20-58
Izdavač: Znanje, Zagreb
Godina izdanja: 1986

Dimenzije: 12,00 x 20,00 cm.
Opseg: 194 stranice.
Uvez: meki, plastificirani.
Stanje knjige: odlično

Biblioteka Itd. Knjiga 125.

Uvod u monografiju.

S poleđine knjige:

Stanko Lasić (rođen 1927. u Karlovcu) diplomirao je 1353. jugosla­venske književnosti i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Doktorirao je 1965. monografijom o Milutinu Cihlaru Nehajevu. Bio je asistent, docent i profesor hrvatske književnosti na matičnom fa­kultetu, a od 1978. je profesor hrvatske i srpske književnosti na Sveučilištu u Amsterdamu (Nizozemska). Proveo je neko vrijeme na studijskim boravcima u inozemstvu, a u više navrata radio je i kao lektor i predavač na francuskim sveučilištima. Od 1969. do 1972. bio je direktor Instituta za znanost o književnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Objavio je brojne književnoteoretske i književ­nopovijesne studije, te knjige SUKOB NA KNJIŽEVNOJ LJEVICI (1970), POETIKA KRIMINALISTIČKOG ROMANA (1973), STRUKTU­RA KRLEŽINIH »ZASTAVA« (1974), PROBLEMI NARATIVNE STRUKTURE (1977) i KRLEŽA, KRONOLOGIJA ŽIVOTA I RADA (1982). U svojoj najnovijoj knjizi KNJIŽEVNI POČECI MARIJE JURIĆ ZAGORKE Lasić se poduhvatio da ozbiljno, sa znanstvenom akri­bijom, ali i s ljubavlju, istraži i revalorizira golemi opus popularne ali i najčešće potcjenjivane i osporavane hrvatske spisateljice. Evo što je o ovom »uvodu u monografiju« napisao njezin recenzent, književni povjesničar Pavao Pavličić: »Kao što su se Zagorkini ro­mani uvijek prekidali na najnapetijem mjestu da bi se nastavili u idućem sveščiću, tako i Lasićeva analiza staje onda kad je najnapetije. Čvrsto sam uvjeren da će čitatelji nestrpljivo čekati nasta­vak.«


Pogledajte sve od autora: Lasic, Stanko
Pogledajte sve od nakladnika: Znanje, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Književnost / Znanost o književnosti / povijest književnosti


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.