Književna teorija, kritika i povijest

Autor: Wellek, Réne
Šifra: 997-19-2
Izdavač: Matica Hrvatska, Zagreb
Godina izdanja: 2015

Dimenzije: 11,00 x 17,00 cm.
Opseg: 105 stranica.
Uvez: meki, plastificirani.
Stanje knjige: kao nova.

Biblioteka Parnas. Niz Teorija književnosti.

Priredio: Milivoj Solar.

Preveo Slaven Jurić.

O knjizi:
Godine 1949. objavio je češko-američki književni teoretičar i kritičar René Wellek (1903–1995) u suradnji s Austinom Warrenom Teoriju književnosti, jednu od najutjecajnijih književno-teorijskih knjiga prošloga stoljeća koja je na zasadama ruskoga formalizma i praškoga strukturalizma, a onkraj tada dominantih književno-teorijskih struja u američkoj akademskoj kritici, povezala i pomirila sve relevantnije tradicionalne i suvremene načine proučavanja književnosti u relativno jedinstvenu cjelinu i međunarodno priznatu znanost o književnosti.

Cjelokupni Wellekov rad bio je usredotočen s jedne strane na uočavanje, razgraničavanje i redefiniranje pojmova i termina koji se pojavljuju u teoriji književnosti, a s druge strane na problematiku povijesti književnosti koja se prema njegovu mišljenju trebala prilagođavati i oslanjati na postignuća novih književnih teorija.

Prema izboru Milivoja Solara i u prijevodu Slavena Jurića, u prvo hrvatsko izdanje Wellekovih radova uvršteno je pet studija, preuzetih uglavnom iz knjige Kritički pojmovi (Con­cepts of Criticism., 1963).


Pogledajte sve od autora: Wellek, Réne
Pogledajte sve od nakladnika: Matica Hrvatska, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Književnost / Znanost o književnosti / teorija književnosti


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno