Harni, Slavko (urednik): Knjige riječi

Autor: Harni, Slavko (urednik)
Šifra: 485-22-8
Izdavač: Nacionalna i sveucilišna knjižnica, Zagreb
Godina izdanja: 2006

Puna knjižarska cijena: € 250,00

Naša cijena

€ 13,27
€ 26,54

Vaša ušteda: € 236,73

Dodaj u košaricu

Što je lista želja?

Dimenzije: 21,00 x 25,50 cm.
Opseg: 248 stranica.
Uvez: meki, kartonski, s preklopom.
Stanje knjige: kao nova.

Knjige riječi : Tanah, Biblija, Kuran u Hrvatskoj : katalog izložbe ; Nacionalna i sveučilišna knjižnica, 14.12.2006.-31.01.2007.

Uvodni tekstovi i odabir građe Julija Koš ... [et al.] ; fotografije Darko Čižmek, Sonja Hrelja ; urednik Slavko Harni.
Ostali zastupljeni autori: Adalbert Rebić, Milan Topić, Moran Rajković, Osman Muftić.
Str. 5-6: Predgovor / Josip Stipanov.

Iz predgovora:

Knjiga - pisana riječ, temelj je naše kulture i civilizacije i zacijelo njezino najprepoznatljivije obilježje. Već više tisućljeća. Bez knjige se naša kultura i civilizacija ne može pojmiti, bez nje se ne može prepoznati, niti upoznati. Cjelokupno ljudsko stvaralaštvo, razvoj i napredak, bez knjige su jednostavno nezamislivi i neostvarivi. Bez knjige, dakako, nema ni knjižnica kao jedinstvenih i nezamjenjivih mjesta pamćenja pojedinih sredina, naroda, čovječanstva.

A Knjiga (Tanah, Biblija, Kur’an), čiji početak bilježimo pred više od tri tisućljeća, na osobit, jedinstven i nadasve prepoznatljiv način odredila je, usmjerila i oblikovala velik dio svijeta, ne samo njegovu kulturu i civilizaciju, već i način života i razmišljanja, doživljavanja i shvaćanja, i to ne samo sredina i krajeva, skupina i naroda, već i pojedinaca - od prvih knjiga Tanaha odnosno Staroga zavjeta, od Knjige nad Knjigama, preko knjiga Novoga zavjeta sve do Kur’ana. Nije stoga nipošto slučajno da su ti tekstovi odnosno poruke nazvani jedinstvenim nazivom Knjiga, te tako poistovjećeni s knjigom kao temeljem i bitnom sastavnicom naše civilizacije i kulture.

Iako su tekstovi u knjigama odnosno Knjizi izvorno i pretežno vjerskog sadržaja, oni su istovremeno i izrazito kulturološki. Ti su tekstovi odnosno knjige bitno, izravno i neizravno, pridonijeli kulturi i civilizaciji poglavito krajeva u kojima su se te religije proširile i s vremenom postale dominantne. Ti su dijelovi svijeta, stoljećima, kulturno, civilizacijski, a nadasve vjerski, Knjigom određeni. Toliko je duboko i posvemašnje u njih utkana da je i na svjetskoj razini jedan od najraširenijih i najpoznatijih identiteta uopće. Po mnogočemu i iznad drugih identiteta.


Pogledajte sve od autora: Harni, Slavko (urednik)
Pogledajte sve od nakladnika: Nacionalna i sveucilišna knjižnica, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Religija i mitologija / religija


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.