Vaništa, Josip: Knjiga zapisa

Autor: Vaništa, Josip
Šifra: 198-20-38
Izdavač: Moderna galerija; Kratis, Zagreb
Godina izdanja: 2001

Dimenzije: 17,00 x 22,00 cm.
Opseg: 381 stranica.
Uvez: meki, plastificirani.
Stanje knjige: odlično.

Sadrži crno-bijele i kolor reprodukcije i fotografije.

O autoru:
Tijekom više od pola stoljeća bavljenja umjetnosti Vaništa se profilirao u vodeće ime hrvatske likovne scene te ga često prati glas najlirskijeg domaćeg umjetnika. U svojim radovima kombinira nesvakidašnji spoj ravnala i linija povučenih slobodnom rukom. Motiv je u njegovu slikarstvu sekundaran, crteži su mu krajnje suhi, motivi reducirani. U ovoj knjizi poznati je umjetnik objavio zbirku kratkih književnih crtica.

Preuzeto iz knjige:
Otprije mi je bilo poznato da Vaništa - tu i tamo - ponešto pribilježi, zapiše. Gdjekad bi mi dopala ruku neka crtica, niz podataka za ovu ili onu slikarsku biografiju; mislim da se javljao u časopisu 15 dana. Zanimljivo štivo! Ali nešto me zasmetalo u meni samom: nametale su se prebrze, olake usporedbe Vanište pisca s Vaništom slikarem. Robujemo li u toj mjeri konvencijama da su naša potonja znanja uvijek samo (nesvjesne, nehotične) projekcije nekih prethodnih spoznaja? Nije, dakako, upitno je li Vaništa slikar ili to nije, nego je upitno je li (i) pisac ili nije. Samo teoretski, načelno upitno. Dočim potisnemo - nisam rekao: izbrišemo! - misao na slikara - a sve u nakani da što objektivnije procijenimo njegov tekst kao tekst, a ne tekst kao (s)likovni iver - naći ćemo se u poziciji prosuditelja samo jednog segmenta osobe koja realno funkcionira kao jedinstveno, cjelovito biće. Ali u razmatranju cjeline, nakon stečenih parcijalnih uvida, moći će se trijezno raspravljati i o uzajamnim odnosima - jer po svojoj naravi takvi i jesu -slikara i pisca u njemu. Nismo ni htjeli da se to izbjegne jer je to i pravi cilj svakog integralnog pristupa koji, različitim kritičkim inačicama, nastoji dosegnuti realnost složenog bića. Analogno tome, krajnja je svrha našega prvog upita bila želja da se zaobiđe pogibelj preuranjene i olake margina­lizacije Vaništinih (manje poznatih) tekstualnih "fragmenata", a u korist njegova (mnogo poznatijeg) crtačkog i slikarskog izričaja.
Igor Zidić

Iz sadržaja:
- Karlovačke razglednice
- U Zagrebu
- Stančić
- Putositnice
- Ljudi
- Usputnik u Parizu
- Marino Tartaglia
- Domaći i strani
- Junek
- M. K.
- Gorgona
- Fragmenti o tragu


Pogledajte sve od autora: Vaništa, Josip
Pogledajte sve od nakladnika: Moderna galerija; Kratis, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Umjetnost / povijest umjetnosti


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.