Brlić Mažuranić, Ivana: Knjiga omladini

Autor: Brlić Mažuranić, Ivana
Šifra: 83-20-23
Izdavač: Udruženje za unapređivanje dječje književnosti, Zagreb
Godina izdanja: 1923

Dimenzije: 15,40 x 21,00 cm.
Opseg: 89 stranica.
Uvez: meki, plastificirani.
Stanje knjige: odlično; s patinom vremena.

Prvo izdanje.

O djelu:


Knjiga omladini, objavljena 1923., zanimljiva je zbirka proze, eseja, crtica, pjesama. Okosnicu čini i danas aktualan esej Omladini o idealima, svojevrsna “ars poetica” Ivane Brlić-Mažuranić jer sadrži i upute mladim piscima kako pisati.
Autorica se obraća mladima u čijoj je duši neopisiva žudnja za nepoznatim. Savjetuje im da ne žive bez ideala. Tko uspije od sebe učiniti čovjeka iskrena, nesebična, radosna, bez zlobe, taj je, i ne znajući, postao jednim od vođa, ističe autorica. I ne treba on propovijedati, nego samo živjeti prema čistoj i nesebičnoj duši. U svoju će okolinu takav čovjek posijati sjeme koje može izrasti u sjenato stablo.
Ideal ljepote pak pripravlja srce za daljni teški korak - za dobrotu. Ljepotu, savjetuje autorica, mladi umjetnik mora prikazati vjerno, najjasnijim riječima “kojim vas je materinji jezik odnjihovao”, bez straha da će to biti proglašeno banalnim. Bude li tako, uvjerena je autorica - stvorit ćete bezuvjetno umjetničko djelo!Pogledajte sve od autora: Brlić Mažuranić, Ivana
Pogledajte sve od nakladnika: Udruženje za unapređivanje dječje književnosti, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Škrinjica s blagom / prva izdanja - izbor


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno