Početna Knjige Humanističke znanosti povijest hrvatska Katolička crkva i Nezavisna Država Hrvatska 1941.-1945.

Katolička crkva i Nezavisna Država Hrvatska 1941.-1945.

Autor: Krišto, Jure
Šifra: 351-19-21
Izdavač: Hrvatski institut za povijest; Dom i svijet, Zagreb
Godina izdanja: 1998

Dimenzije: 16,00 x 23,00 cm.
Opseg: 424 stranice.
Uvez: meki, plastificiran, s preklopom.
Stanje knjige: odlično.

Biblioteka Hrvatska povjesnica; Monografije i studije 6/I-II.

Dokumenti. Knjiga druga.

S korice:
Knjiga Jure Krište Katolička crkva i Nezavisna Država Hrvatska pisana je na temelju izvornih dokumenata i s osvrtom na dosadašnje prosudbe o toj problematici. Ta golema građa obrađuje se u dva sveska; u drugom svesku, Dokumenti, autor donosi niz prvi put objavljenih dokumenata, prijevode malo korištenih dokumenata, te potpunije dokumente koji su do sa­da bili poznati. U cjelini, oba su sveska zanimljivo političko i povijesno štivo, ugodno i tečno za čitanje.
Krišto ne zaobilazi probleme niti prešućuje činjenice. U po­sebnim poglavljima raspravlja o uspostavi NDH i o sudjelova­nju crkvenih ljudi u njoj, o odnosu crkvene hijerarhije prema državnim vlastima kao i o odnosu vlasti prema višim crkvenim predstavnicima, zatim raspravlja problem prevjeravanja i odnos crkvenih vlasti prema njemu, značenje uspostave Hrvatske pra­voslavne crkve, odnos državnih vlasti i katoličke hijerarhije prema srpskom stanovništvu i prema Srpskoj pravoslavnoj cr­kvi, te odnos Katoličke crkve prema Židovima i komunistima.
O svim tim pitanjima raspravlja se dokumentirano i su­stavno, zbivanja u NDH smještaju se u širi europski kontekst.
Knjiga je po mnogočemu prijelomna u hrvatskoj povijesno-političkoj literaturi. Recenzent, dr. Jere Jareb, s pravom ističe: "Knjiga 'Katolička crkva i Nezavisna Država Hrvatska' značajan je uspjeh hrvatske historiografije. Dr. Juri Krišti tre­ba čestitati na velikom trudu uloženom u nju, te trijeznom i objektivnom pristupu analizi i interpretaciji događaja i doku­menata. Prvi put u hrvatskoj historiografiji upotrebljeni su va­tikanski dokumenti, te arhivsko gradivo biskupskih ordinari­jata biskupija Šibenik i Senj."
Pogledajte sve od autora: Krišto, Jure
Pogledajte sve od nakladnika: Hrvatski institut za povijest; Dom i svijet, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Humanističke znanosti / povijest / hrvatska


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.