Kamov i Krleža

Autor: Stupin, Tatjana
Šifra: 994-19-2
Izdavač: Matica Hrvatska, Zagreb
Godina izdanja: 2016

Puna knjižarska cijena: 200,00 kn

Naša cijena

120,00 kn
150,00 kn

Vaša ušteda: 80,00 kn

Dodaj u košaricu

Što je lista želja?

Dimenzije: 14,50 x 21,50 cm.
Opseg: 314 stranica.
Uvez: tvrdi, plastificiran.
Stanje knjige: kao nova.


O knjizi:

Čemu Krležina »gromoglasna šutnja« o Kamovu koja je utjecala na formiranje slike hrvatske književnosti 20. stoljeća? Čemu Krležino apsurdno negiranje Kamovljeve osobnosti i književnosti dok se istovremeno okruživao Kamovljevim najboljim prijateljima? Čemu Krležino prešućivanje Kamovljeva prvenstva u pisanju drama po uzoru na Ibsena i Strindberga? Je li Krleža u dijelu svojih tekstova samo epigon Janka Polića Kamova?

To su najprovokativnija pitanja što ih u svojoj komparatističkoj studiji postavlja autorica polazeći od teze da je Kamov u mnogočemu anticipirao Krležu čime se ? bez upadanja u zamku pomodna degradiranja Krležinih moralnih postupaka ? otvaraju nove književno-povijesne stranice i potiču prevrednovanja nekih uvriježenih kanonskih vrijednosti hrvatske književnosti prošloga stoljeća.

Izvedena hermeneutičkom metodom i tematsko-stilskom usporedbom književnosti dvojice autora na odabranim primjerima njihovih novelističkih, dramskih i pjesničkih tekstova, autoričina se studija čita kao uzbudljiva priča o nedovoljno poznatoj trajnoj i znakovitoj svezi klasikâ hrvatske književnosti.Pogledajte sve od autora: Stupin, Tatjana
Pogledajte sve od nakladnika: Matica Hrvatska, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Književnost / Znanost o književnosti / teorija književnosti


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno