Početna Humanističke znanosti povijest hrvatska Kameni spomenici Hrvatske XIII-XIX stoljeća

Valentic, Mirko: Kameni spomenici Hrvatske XIII-XIX stoljeća

Autor: Valentic, Mirko
Šifra: 692-19-15
Izdavač: Povijesni muzej Hrvatske, Zagreb
Godina izdanja: 1969

Dimenzije: 16,00 x 21,00 cm.
Opseg: 205 stranica.
Uvez: meki, plastificiran.
Stanje knjige: odlično.

Knjiga sadrži posvetu i potpis autora.

Katalog muzejskih zbirki II.

Fotografije: Branko Balić.

Iz uvoda:

Nadamo se da će u ovom Katalogu objavljeni kameni spomenici Po­vijesnog muzeja Hrvatske ispuniti jednu od praznina u valnom kamenom arhivu naše prošlosti. Imajući na umu upravo ovu činjenicu nastojao sam za svaki pojedini spomenik, odnosno ličnost koja se na njemu spo­minje, odrediti njegovo kulturno-historijsko značenje. Da bi tekst koji je namijenjen kako stručnoj tako i široj publici učinili što cjelovitijim odlučili smo se na prijevode latinskih i turskih natpisa a ujedno i na raz­rješavanje skraćenica. Razrješene skraćenice stavili smo u oble zagrade a dio teksta, ili pojedina slova za koja pretpostavljamo da nedostaju kon­tekstu jedne riječi ili više njih označavali smo uglatim zagradama.
Stručne nazive vrste kamena svakog pojedinog kamenog spomenika sastavio je Anto Milan, viši kustos Geološko-paleontološkog muzeja u Zagrebu. Grupu iločkih kapitela, ulomke arhitekture, koji vjerojat­no potječu iz Topuskog, te grupu spomenika iz Susedgrada i renesan­sni portal, vjerojatno, iz Italije, obradio je Ivo Lentić, kustos Povijes­nog muzeja Hrvatske. Turske natpise preveo je Fedor Moačanin, viši ku­stos Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu a prekontrolirao prof. Sulejman Bajraktarević. Svima njima izražavam svoju zahvalnost.

 Pogledajte sve od autora: Valentic, Mirko
Pogledajte sve od nakladnika: Povijesni muzej Hrvatske, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Humanističke znanosti / povijest / hrvatska


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.