Tkalčević, Adolfo (prijevod): Junakinja Mila

Autor: Tkalčević, Adolfo (prijevod)
Šifra: 31-07-2
Izdavač: Narodna tiskarnica dra. Ljudevita Gaja, Zagreb
Godina izdanja: 1862

Naša cijena

175,00 kn
250,00 kn

| € 23,23
€ 33,18

Fiksni tečaj: 1 € = 7,53450 kn

Dodaj u košaricu

Što je lista želja?

Dimenzije: 11,30 x 13,80 cm.
Opseg: 58 stranica.
Uvez: tvrdi (naknadno uvezeno).

Pesma u osam razdelah.
Sadržaj:
- Predgovor (str. 3-18)
- Junakinja Mila (str. 19-58)

TKALČEVIĆ NAVODI U PREDGOVORU DA JE TEKST PJESME NA NJEMAČKOM JEZIKU DOBIO OD JEDNOG GOSPODINA NA KNJIŽEVNIM RAZGOVORIMA, NE NAVODEĆI SAMOG AUTORA PJESME. jUNAKINJU MILU PREVEO JE S NJEMAČKOG JEZIKA, A U PREDGOVORU NA 15 STRANICA OPISUJE KAKO JE PJESMU PREVODIO I NA KOJE JE PROBLEME NAILAZIO, ŠTO JE POSEBNO ZANIMLJIVO JER SE TKALČIĆ, NAJPOZNATIJI KAO FILOLOG, MEĐU PRVIM HRVATIMA POZABAVIO PROBLEMIMA TEORIJE STIHA.
KAKO BI VAM PRIBLIŽILI SADRŽAJ PJESME, SLIJEDI DIO PREDGOVORA:
„Povestnici vele sasma verojatno, da je Premysl vladao u Češkoj u prvoj četvrti VIII. stoletja, to jest za Pipina Heristalskoga i sina mu Karla Martella; ali kada je počeo vladati, je li dugo živio, gde i kako je umro, toga nije moći opredeliti, Još se manje znade o životu i činih potomakah mu i naslednikah na prestolju českom. O njih se neda uprav ništa temeljito reći, jer u spomenicih neima o njih ništa; do samih imenah, sve do IX. stoletja. Za Premyslom je prvi vlado Nezamysl,  zatim Mnata, Wojen, Unislaw, Kresomysl i Neklan, napokon Hostiwfit, otae Boriwoja , prvoga krštjanskoga kneza. Od ovih jedini se je Neklan dublje usekao u pamet našemu puku, i to ne rad svojih zaslugah, koliko radi hrabrosti vojvode mu Čestmira, koji je pobedio neprijatelja mu Wlastislawa, lučkovskoga kneza.
Gde je bila nekadanja   kneževina  Lučko   u Češkoj, dokle se je prostirala,   kada   je nastala i je li dugo tra¬jala, to su pitanja, na koja nije skoro ni moći odgovoriti. Čini se, da je obujimala današnje Žatečko i bližnje česti Rakownička i Litomerička.    Wlastislaw bila je tvrdja   na   granici izmedju   Bilinske  i   Litomeričke župe, koju je graditelj   po svojem   imenu prozvao.    Da je knez Wlastislaw bio Premyslovskoga roda, i verojatno   je   samo   sobom, i pripovedaju   to    stari   letopisci. Ohološtju i ratobornoštju svojom dosadjivao   je ćesto susedom,   osobito   pako   miroljubnomu   Neklanu.    Kad  je   poslednji put u Pražku   župu provalio,   posla   Neklan   proti njemu svojega junačkoga vojvodu Čestmira.    U krvavoj bitki potuku Wlastislawa i ubiju, al i Čestmir  umre od rane, što je toga dana dobio."


DOBRO OČUVANO!


Pogledajte sve od autora: Tkalčević, Adolfo (prijevod)
Pogledajte sve od nakladnika: Narodna tiskarnica dra. Ljudevita Gaja, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Književnost / poezija


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.