Junaci, nitkovi i lude

Autor: Burke, Peter
Šifra: 936-19-10
Izdavač: Školska knjiga, Zagreb
Godina izdanja: 1991

Dimenzije: 17,00 x 24,00 cm.
Opseg: 259 stranica.
Uvez: tvrdi, kartonski.
Stanje knjige: vrlo dobro.

Biblioteka Povijesna istraživanja.

Narodna kultura predindustrijske Evrope.


IZ KNJIGE:
Ova knjiga prikazuje narodnu kulturu predindustrijske Evrope kao cjelinu: od Britanije do Urala i od Norveške do Sicilije. Obuhvaća tri stoljeća, od prvih tiskanih balada i pučkih knjižica do francuske revolucije i do industrijske revolucije.
Knjiga opisuje svijet profesionalnih zabavljača, minstrela, luda, šarlatana, putujućih glumaca i pripovjedača. Bavi se pjesmama i pričama, igrokazima i običajima običnoga puka. Istraživanje pučkih junaka, nitkova i luda otkriva nepoznate i neuhvatljive stavove i vrednote obrtnika, seljaka, pastira, rudara, mornara, prosjaka, lopova i njihovih žena i djece. Ti su stavovi i vrednote oblikovani društvenim okolnostima, a knjiga pokazuje njihovu mijenu u evropskomu društvu između 1500. i 1800. Knjiga se bavi i pogledima viših klasa na narodnu kulturu, koje ponekad veličaju tu kulturu, ali je nastoje i reformirati.
Autor knjige Peter Burke profesor je u Cambridgeu u Velikoj Britaniji. Osim ove knjige koja je prevedena na više evropskih jezika, spominjemo ovdje njegovu studiju o sedamnaestostoljetnim elitama u Veneciji i Amsterdamu.


Pogledajte sve od autora: Burke, Peter
Pogledajte sve od nakladnika: Školska knjiga, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Humanističke znanosti / povijest / svjetska


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno