Jugoslavija bila je osuđena na smrt

Autor: Kosanovic, Sava N.
Šifra: 582-19-3
Izdavač: Globus, Zagreb; Arhiv Jugoslavije, Beograd
Godina izdanja: 1984

Dimenzije: 16,50 x 24,50 cm.
Opseg: 355 stranica.
Uvez: tvrdi, platneni; s plastificiranim zaštitnim ovitkom.
Stanje knjige: odlično.

Smisao Moskovskog sporazuma.

Plava biblioteka.

Pripremio za štampu i uvodne napomene napisao: Bogdan Krizman.

Iz riječi izdavača:
Knjiga jednog od prvaka Samostalne demokratske stranke Save N. Kosanovića, koji je u toku drugoga svjetskog rata bio ministar u izbjegličkim vladama, član prve vlade Demokratske Federativne Jugoslavije, a kasnije ambasador u Sjedinjenim Državama, ima senzacionalistički naslov Jugoslavija bila je osuđena na smrt. Smisao Moskovskog sporazuma. Već po naslovu knjige može se zaključiti da je autor nastojao izložiti tezu o opasnosti što je u toku rata prijetila obnovi Jugoslavije. Međutim, valja odmah upozoriti da se na to odnosi samo prvi dio knjige od I do XI poglavlja te XII, XIII i XIV poglavlje. No već u ova tri posljednja poglavlja Kosanović počinje pisati o svom političkom djelovanju u Americi, a zatim do kraja knjige iznosi sjećanja na svoju aktivnost kao ministra u vladi Ivana Subašića, u prvoj vladi maršala Tita u DFJ te kao ambasadora u Washingtonu.
Stoga se može reći da knjiga Save Kosanovića ima dvojak karakter: historiografski i memoarski. Prvi je prisutan na manjem broju stranica na početku knjige, a drugi prevladava u većem njezinu dijelu, pa bi se moglo zaključiti da bi knjiga trebala nositi naslov »Uspomene« ili »Memoari«. Međutim, upadljiv naslov koji je autor ispisao na naslovnoj strani svog rukopisa upozorava da to nije učinjeno bez razloga. Autor taj naslov nije promijenio nakon završetka rukopisa, kao da je želio istaknuti da je u njemu sadržana osnovna misao cijele knjige.


Pogledajte sve od autora: Kosanovic, Sava N.
Pogledajte sve od nakladnika: Globus, Zagreb; Arhiv Jugoslavije, Beograd
Pogledajte sve iz područja: Humanističke znanosti / povijest / područje bivše jugoslavije / tito


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.