Beroš, Nada (uredila): Josip Vaništa: Ukidanje retrospektive

Autor: Beroš, Nada (uredila)
Šifra: 741-19-6
Izdavač: Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb
Godina izdanja: 2013

Dimenzije: 16,50 x 23,50 cm.
Opseg: 340 stranica.
Uvez: meki, kartonski (reprodukcije obrnuto uvezane).
Stanje knjige: kao nova.

Puni naslov: Josip Vaništa: Ukidanje retrospektive / Abolition of retrospective.

Bogato opremljeno crno-bijelim reprodukcijama (obrnuto uvezane).
Tisak na kvalitetnom sjajnom papiru.

Tekst na hrvatskom i engleskom jeziku.


„Tražio sam pravo na pogrešku, na kontradikciju, na metamorfozu. Na prazninu koju slikar treba preobraziti u živi prostor. Živi prostor prava je narav slikarstva.“ zapisao je akademik Josip Vaništa, jedan od najvećih hrvatskih umjetnika svih vremena i jedan je od posljednjih velikih aktivnih umjetnika neoavangarde. Taj je enigmatični umjetnik, u našoj sredini ostavio utjecaj koji bi se mogao uspoređivati s onime Marcela Duchampa u svjetskim razmjerima. No, Vaništa nije samo crtač, slikar, likovni radnik - kako je sam volio reći, nego i pisac, mislilac, duhovni otac kultne umjetničke grupe Gorgona.

Naslov knjige, UKIDANJE RETROSPEKTIVE, referira se ponajprije na naslov Vaniština objekta-stola „Ukidanje perspektive“, koji se lako može protegnuti i na druge njegove radove, osobito crteže. Odnosi se istodobno i na Vaništino simboličko ukidanje vremenske i prostorne perspektive, pa time i retrospektive kao općeprihvaćenog medija predstavljanja umjetničkih opusa. U težnji za jednostavnijim slikanjem, u težnji da se „učini malo. ne piše suviše. ne čini previše...“ Vaništa je dosegnuo stupanj kondenziranog vremena bez perspektive, bez protjecanja, bez pogleda unaprijed i bez pogleda unazad, kako bi u njega konačno mogla stupiti praznina.

Jedinstvena publikacija svojevrsna je „knjiga umjetnika“ u kojoj je predstavljen jedinstveni rukopis Josipa Vanište, crtača, slikara, pisca... Bljeskoviti uvidi, fragmentarnost, oštrina pogleda, fokusiranje jednog naizgled nebitnog detalja, podjednako su prisutni u crtežu, slici, literarnom zapisu ili kronici. Vaništa je minimalist i u svojoj memoaristici i u portretima i u crtežu krajolika.

Na 340 stranica, sa stotinjak ilustracija, tekstovi su domaćih i inozemnih likovnih i književnih kritičara, povjesničara umjetnosti, pisaca, redatelja, kustosa, umjetnika, filozofa, arhitekata, među kojima su Dunja Blažević, Ješa Denegri, Ivan Čižmek, Marija Gattin, Slavko Goldstein, Marko Grčić, Boris Groys, Radmila Iva Janković, Miljenko Jergović, Stanko Lasić, Tonko Maroević, Matko Meštrović, Georgije Paro, Christian Rattemeyer, Ljerka Schiffler, Đuro Seder, Branka Stipančić, Žarko Vijatović, Igor Zidić i Nada Beroš.


Pogledajte sve od autora: Beroš, Nada (uredila)
Pogledajte sve od nakladnika: Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Umjetnost / likovna umjetnost / monografije / mape hrvatskih autora


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno