Đurkovečki, Josip: Jezichnica

Autor: Đurkovečki, Josip
Šifra: 1300-18-55
Izdavač: Profil International, Zagreb
Godina izdanja: 2008

Dimenzije: 13,00 x 20,50 cm.
Opseg: 215 stranice.
Uvez: meki, plastificirani.
Stanje knjige: kao nova.

Pretisak iz knjige Kajkaviana.

S pogovorom dr. sc. Alojzija Jembriha.

O knjizi:
U Pešti 1826. godine izlazi slovnica Josipa Đurkovečkoga Jezičnica horvatsko-slavinska za hasen Slavincev i potreboču ostaleh stranskoga jezika narodov – Kroatisch-Slavische Sprachlehre zum Nutzen der Slavonier und Gebrauche der übrigen auswärtigen Nationen. Riječ je o slovnici koja se pojavljuje u osvit ilirskoga preporoda pa je i njezin autor naklonjen idejama jezičnoga približavanja i ujedinjena. Tako Đurkovečki napušta kajkavska grafijska rješenjacz, sz, s i prihvaća slavonska c, s, sh za c, s, š, samo što ne prihvaća grafem x za ž i predlaže ?, a umjesto y u digrafima piše j.

U predgovoru slovnice autor iznosi svoje normativističke i purističke težnje i zalaže se za jezično približavanje i jedinstvo.

Slovnica Đurkovečkoga od ostalih kajkavskih slovnica odstupa svojim metajezikom i strukturom. Naime, gramatika je pisana dvojezično – lijeva je strana kajkavska, a desna njemačka – a strukturirana je u obliku odgovora i pitanja.


Pogledajte sve od autora: Đurkovečki, Josip
Pogledajte sve od nakladnika: Profil International, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Škrinjica s blagom / faksimili i reprinti


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.