Početna Knjige Književnost Znanost o književnosti teorija književnosti Jean-Jacques Rousseau i ishodišta književnoga kozmopolitizma

Texte, Joseph: Jean-Jacques Rousseau i ishodišta književnoga kozmopolitizma

Autor: Texte, Joseph
Šifra: 994-19-1
Izdavač: Matica Hrvatska, Zagreb
Godina izdanja: 2019

Puna knjižarska cijena: 180,00 kn

Naša cijena

117,00 kn
130,00 kn

Vaša ušteda: 63,00 kn

Dodaj u košaricu

Što je lista želja?

Dimenzije: 16,50 x 23,50 cm.
Opseg: 331 stranica.
Uvez: meki, plastificiran.
Stanje knjige: kao nova.

Studija o književnim vezama Francuske i Engleske u 18. stoljeću.

S francuskoga preveo YVES-ALEXANDRE TRIPKOVIĆ.

O knjizi:


»Knjiga Josepha Textea Jean-Jacques Rousseau i ishodišta književnoga kozmopolitizma jedan je od temeljnih tekstova moderne komparatistike, stoga se može reći da je bilo krajnje vrijeme da ovako vrijedan tekst dobijemo u hrvatskome prijevodu. Baveći se dvjema „velikim tradicijama“, engleskom i francuskom, autor pokazuje performativne mogućnosti komparativnog pristupa književnosti. Knjiga nije samo uvod u studij komparatistike kakvu poznajemo u tradiciji dvadesetostoljetne filologije, ona je i preteča mnogih suvremenih razmišljanja o kulturalnim doticajima, prepletanjima i mogućim analitičkim postupcima na području humanističkih interpretacijskih praksi« (Boris Škvorc).

?  ?  ?

»Kao Brunetir?ov učenik, a u teorijskom, metodološkom ili konceptualnom smislu i nasljednik, Joseph Texte imao je vrlo jasnu predodžbu o tome što bi komparativna književnost odnosno bilo kakvo usporedno ili relacijsko istraživanje europskih književnih kultura trebali podrazumijevati. No kozmopolitizam je Texte definirao na posve osobit način, kao neki oblik prešutnog revolta prema kultu tradicije, klasike, antike, ne samo u francuskoj književnosti nego u gotovo svim europskim književnim kulturama. Platforma za jedno paneuropsko tumačenje kozmopolitizma, čini se, za njega je podrazumijevala negativno određenje onoga što je za Bruneti rea predstavljalo bit jedne duge tradicije koja ide od antike, preko Galije do moderne Francuske. Takva platforma, via negationis, odredila je Texteovo tumačenje književnosti kao nužno komparatističko i uvijek premreženo različitim interesnim sferama i zonama utjecaja« (Leo Rafolt).

 Pogledajte sve od autora: Texte, Joseph
Pogledajte sve od nakladnika: Matica Hrvatska, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Književnost / Znanost o književnosti / teorija književnosti


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.