Jazz gitara, vol. 1

Autor: Dičić, Damir
Šifra: 64-15-1
Izdavač: HUOKU; HGU, Zagreb
Godina izdanja: 1997

Dimenzije: 21,00 x 29,50 cm
Opseg: 146 stranica
Uvez: meki, plastificiran.
Stanje knjige: kao nova.

Jazz gitara = Jazz guitar.

Tekstualni dio usporedno na hrvatskom i engleskom jeziku.

Uvodna riječ autora:
Gitaristi se s pravom žale na nedostatak litera­ture koja bi im pomogla u rješavanju problema s kojima se susreću vježbajući instrument. Upravo zbog tog razloga odlučio sam napisati ovu knjigu. S obzirom da je knjiga pisana na način koji pretpostavlja određeno glazbeno predznanje (osim nekoliko načelnih preporuka za početnike) - ona će dobro poslužiti napred­nijim gitaristima.
Ono što se danas zove Jazz glazbom, pred­stavlja zapravo čitavu lepezu stilova, pa se često jazzom proglašava i ono što ne bi trebalo. Ova je knjiga temeljena na tradicionalnom načinu mišljenja i sviranja u stilskom opredje­ljenju mainstreama ili, ako želite, neobebopa.
Primjere u ovoj knjizi ne treba uvijek shva­titi kao jazz etide, već katkad i kao elementarne vježbe za sticanje vještine sviranja. One su, i to posebno naglašavam, logičan put do primjera koji su ponekad i vrlo zahtjevni. Uz te vježbe možete upoznati i stil u kojem je ova knjiga pisana.
Knjiga ne sadrži sve muzičko sadržajne i interpretativne načine izvođenja. Primjerice, nije obrađena pentatonika i off beat (out) svi­ranje. Te i neke druge oblike izvođenja, obra­diti ću u sljedećim knjigama.
Budete li točno i promišljeno prosvirali sve što je u knjizi napisano, rezultati neće izostati. U svakom slučaju, nadam se da će ova knjiga pomoći vašem daljem usavršavanju i u tome Vam najiskrenije želim mnogo uspjeha.

Iz sadržaja:
- Dinamičke oznake
- Mjera
- Oznake artikulacije
- Oznake ukrašavanja
- Označavanje nota
- Označavanje prstiju lijeve ruke
- Označavanje polja na vratu gitare
- Durska ljestvica
- Pregled durskih i molskih tonaliteta
Pogledajte sve od autora: Dičić, Damir
Pogledajte sve od nakladnika: HUOKU; HGU, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Umjetnost / glazba / glazba-razno


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno