Početna Knjige Književnost poezija Japanska haiku poezija

Devidé, Vladimir: Japanska haiku poezija

Autor: Devidé, Vladimir
Šifra: 569-20-5
Izdavač: Cankarjeva založba, Ljubljana-Zagreb
Godina izdanja: 1985

Dimenzije: 15,50 x 23,00 cm.
Opseg: 277 stranica.
Uvez: tvrdi, platneni, s plastificiranim zaštitnim ovitkom.
Stanje knjige: odlično; na predlistu prisutna posveta nalivperom.

Japanska haiku poezija i njen kulturnopovijesni okvir.

Preuzeto:

Haiku se kao pjesnički oblik u Japanu razvio u drugoj polovini sedamnaestog stoljeća i ostao do danas jednom od najpopular nijih formi njihove poezije. Znatniji prodor haiku poezije na Zapad zbio se nakon Drugoga svjetskog rata, a u nas sedamde setih godina prošlog stoljeća.
Danas se izvorni haiku piše u pedesetak zemalja Evrope, Azije i Amerike. Na brojnim međunarodnim haiku natjecanjima naši pjesnici zauzimaju istaknuto mjesto: redovno smo po broju nagrada, pohvala i priznanja treći ili četvrti u svijetu! Treba istaći da to nije mala stvar, jer, primjerice, na najveći takav međunarodni haiku natječaj, japanski ITOEN, godišnje iz čitavog svijeta stiže preko milijun (!) haiku pjesama. Isto tako vidno mjesto izvorni haiku naših pjesnikinja i pjesnika zauzima i u svjetskim antologijama haiku pjesništva (japanskim, američkim, belgijskim, francuskim ...). Tome svakako pridonosi i struktura hrvatskoga jezika koji se, iako nema nikakve sličnosti ni srodnosti s japanskim, za haiku pokazuje mnogo prikladnijim od svjetskih jezika (engleskog, njemačkog, francuskog).

O autoru:

Hrvatski matematičar, pjesnik, prevoditelj (Zagreb, 3. V. 1925 – Zagreb, 22. VIII. 2010). Diplomirao na Tehničkom fakultetu (1951) i doktorirao na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (1956) u Zagrebu. Radio na Elektrotehničkome fakultetu (1952–65) i Fakultetu strojarstva i brodogradnje (1965–90), redoviti profesor od 1965., profesor emeritus od 1990. Boravio na sveučilištima u Tokyju (1961–63), Melbourneu (1968), Columbusu (1971). Od 1990. bio je redoviti član HAZU. Bavio se teorijom skupova, matematičkom logikom, apstraktnom algebrom i višedimenzionalnom geometrijom. Autor je sveučilišnih udžbenika i znanstvenopopularnih djela iz matematike: Matematička logika (1964), Zadaci iz apstraktne algebre (1968), Riješeni zadaci iz više matematike s repetitorijem (1972), Matematika kroz kulture i epohe (1979), Zabavna matematika (1988), Matematička čitanka (1991), Iksnaiks (2000) i dr.


Pogledajte sve od autora: Devidé, Vladimir
Pogledajte sve od nakladnika: Cankarjeva založba, Ljubljana-Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Književnost / poezija


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno