Kaufmann, Jean-Claude: Iznalaženje sebe

Autor: Kaufmann, Jean-Claude
Šifra: 95-19-2
Izdavač: Antibarbarus, Zagreb
Godina izdanja: 2006

Dimenzije: 15,00 x 24,00 cm.
Opseg: 253 stranice.
Uvez: meki, kartonski; s preklopom.
Stanje knjige: vrlo dobro.

Jedna teorija identiteta.

Prijevod: Marko Gregorić.

Iz knjige:


Središnja teza jest da je identitet historijski proces koji se, nakon perioda tranzicije kad se njime upravljalo odozgo, od strane države, na individualnoj razini iznalaženja sebe u punini očitovao tek prije manje od pedeset godina. To je očitovanje rezultiralo izmjenom društvenih struktura i refleksa tih struktura. Ne u smislu da su potonji postali, uslijed kakve misteriozne i apstraktne emancipacije subjekta, manje djelotvorni ili manje odredbeni, nego jednostavno u smislu da se, postavši proturječniji, više ne mogu preobraziti u refleksiju. Ego je od sada prinuđen na tvorbu (s raspoloživim društvenim materijalom) etičkog i kognitivnog filtra-naznačitelja koji uvjetuje njegovo djelovanje. Društvena konstrukcija stvarnosti propušta se kroz individualne identitetske filtre.

Kao što sam kazao, taj je preokret revolucija, u dvostrukom smislu te riječi. Revolucija identiteta uvodi nas u novi svijet iako mi još mislimo u kategorijama starog, i iako odbijamo uvidjeti da budućnost ovisi o odlukama koje danas donosimo. Lutamo kao slijepci dok opasnosti oko nas rastu, pooštrujući značaj toga povijesnog preokreta i dovodeći do potrebe za iznimnom lucidnošću. Da, novi svijet u koji smo zakoračili je opasan, vrlo opasan, i to iz točno određenog razloga: po prvi put u povijesti, sami temelji potonje dolaze u pitanje, dok njezina neprestana rekonstrukcija počiva na hlapljivim i fluidnim individualnim identifikacijama koje poprimaju oblik slijedeći nepredvidljivo kretanje slika i emocija. Ono što situaciju nadalje otežava jest činjenica da se sve to zbiva upravo u trenutku kad se mondijalizacija hvata u koštac s kulturnim razlikama koje su se dosad skrivale pod ruhom komunikacije, te s najšokantnijim društvenim nejednakostima. No pojedinac u doba identiteta prisiljen je crpsti energiju za svoje djelovanje iz sebe sama. On, dakle, mora vjerovati u svoje vrijednosti (ili se grčevito držati svojih vjerovanja) i obnoviti svoje samopostovanje...Pogledajte sve od autora: Kaufmann, Jean-Claude
Pogledajte sve od nakladnika: Antibarbarus, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Humanističke znanosti / filozofija


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.