Trocki, Lav: Izdana revolucija I-II

Autor: Trocki, Lav
Šifra: 882-20-4
Izdavač: Otokar Keršovani, Rijeka
Godina izdanja: 1973

Dimenzije: 12,50 x 22,00 cm.
Opseg: 561 stranica u dva toma.
Uvez: tvrdi s plastificiranim, zaštitnim ovitcima.
Stanje knjiga: odlično.


Lav Trocki. Izbor iz djela.

Prevela s francuskog: Melita Wolf.


Lav Davidovič Bronštajn, poznatiji kao Lav Davidovič Trocki (26. listopada 1879. - 21. kolovoza 1940.) je ruski političar, državnik, vojskovođa i revolucionarni vođa poznat kao osnivač Crvene armije i smrtni neprijatelj Staljina.

Rođen u židovskoj familiji, Trocki je odmalena bio sklon buntovništvu, a u mladosti je prihvatio marksizam zbog čega je bio uhapšen i prognan u Sibir, odakle je pobjegao. U Londonu se povezao s Lenjinom, ali vrlo brzo i razišao, prihvativši frakciju menjševika među ruskim socijaldemokratima. S Lenjinom se pomirio uoči Oktobarske revolucije, gdje je uzeo aktivno učešće.

Nakon revolucije je Trocki uzimao važne položaje u boljševičkoj vlasti. Vodio je resor vanjskih poslova sve dok zbog protivljenja miru u Brest-Litovsku nije podnio ostavku. Nakon toga je imenovan za narodnog komesara za vojsku i mornaricu gdje se istakao u stvaranju Crvene armije te se smatra jednim od najzaslužnijih za boljševičku pobjedu u ruskom građanskom ratu.

Nakon Lenjinove smrti je u SSSR-u započela borba za vlast i određivanje kursa kojim će krenuti kako nova država tako i radnički pokret. Trocki, koji se zalagao za permanentnu revoluciju, izgubio je u okršaju sa Staljinom te je izbačen iz Partije i prognan iz SSSR-a.

Ostatak života Trocki je proveo u izgnanstvu, koristeći svaku priliku za žestoku kritiku Staljina i njegove politike kao izdaje marksizma. Godine 1940. Staljinov agent Ramon Mercarder ga je ubio u Meksiku. Boraveći u Meksiku imao je ljubavnu aferu sa slavnom meksičkom slikaricom, Fridom Kahlo.


Pogledajte sve od autora: Trocki, Lav
Pogledajte sve od nakladnika: Otokar Keršovani, Rijeka
Pogledajte sve iz područja: Humanističke znanosti / povijest / svjetska


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.