Početna Knjige Umjetnost likovna umjetnost katalozi Ivica Šiško: Pola stoljeća kontinuiteta

Marković, Slavica (ur. kataloga): Ivica Šiško: Pola stoljeća kontinuiteta

Autor: Marković, Slavica (ur. kataloga)
Šifra: 308-18-20
Izdavač: Kabinet grafike HAZU, Zagreb
Godina izdanja: 2016

Puna knjižarska cijena: € 100,00

Naša cijena

€ 3,98
€ 7,96

Vaša ušteda: € 96,02

Dodaj u košaricu

Što je lista želja?

Dimenzije: 24,00 x 29,00 cm.
Opseg: 87 stranica.
Uvez: meki, plastificirani; s preklopom.
Stanje knjige: odlično.

10. svibnja – 3. lipnja 2016.

Predgovor, biografija: Vesna Kedmenec Križić.
Fotografije: Nikola Šiško.

O umjetniku i izložbi:

Oblikujući svojstven i autentičan likovni izričaj, umjetnik Ivica Šiško već više od pola stoljeća prisutan je na hrvatskoj umjetničkoj sceni. Prožet intenzivnom unutarnjom energijom dugi niz godina neumorno stvara, analizira, preobražava, nadograđuje i profilira osobna likovna istraživanja kroz različite medije. Cijenjen je kao grafičar, crtač i slikar čiji opus čini nezaobilazan dio hrvatskog umjetničkog stvaralaštva i kulturne baštine, a njegova djela nalaze se u brojnim muzejima i galerijama u zemlji i inozemstvu.

Grafika kao važna dionica umjetnikova likovnog izraza u fokusu je izložbe u Kabinetu grafike, institucije na čijim je izložbama Šiško mnogo puta izlagao i osvojio niz nagrada za svoja grafička ostvarenja. Okosnicu izložbe čini izbor grafika iz autorove donacije iz 2015. godine, koja je dopunjena umjetnikovim djelima iz fundusa Kabineta grafike te nekolicinom iz autorova vlasništva.

Razdoblje obuhvaćeno izložbom seže od sedamdesetih godina prošloga stoljeća naovamo i pokazuje razvoj likovnog izraza idejno kompleksnog grafičara i izvrsnog  poznavaoca grafičkog medija koji je u tehnikama bakropisa, akvatinte i mezzotinte ostvario niz antologijskih grafičkih listova i mapa. U izrazu blizak figuraciji prožet osebujnom i kreativnom ikonografijom u kojem će crtački senzibilitet minuciozno ugraditi u kompozicije oživotvorene detaljima, tijekom godina će, kroz različite cikluse i grafičke tehnike modificirati, parafrazirati i rasčlaniti u sferi izmaknute realnosti u nove predođbene dimenzije. Izložbom u Kabinetu grafike kroz retrospektivni pregled najvrjednijih grafičkih ostvarenja prezentiramo, valoriziramo i obilježavamo pola stoljeća kontinuiranog stvaralaštva ovog doajena hrvatske suvremene grafičke umjetnosti.


Pogledajte sve od autora: Marković, Slavica (ur. kataloga)
Pogledajte sve od nakladnika: Kabinet grafike HAZU, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Umjetnost / likovna umjetnost / katalozi


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.