Vizintin, Boris: Ivan Simonetti

Autor: Vizintin, Boris
Šifra: 62-18-50
Izdavač: Društvo historičara umjetnosti, Zagreb
Godina izdanja: 1965

Dimenzije: 20,00 x 25,00.
Opseg: 100 stranica + 27 reprodukcija.
Uvez: tvrdi poluuvez (karton/platno).
Stanje knjige: vrlo dobro.


27 crno-bijelih priloga (reprodukcija).

S POSVETOM I POTPISOM AUTORA!

Predgovor:

Cilj i smisao ove radnje je monografska obrada opusa Ivana Simonettija - najznačajnijeg slikara devetnaestog stoljeća u Hrvatskom Primorju ž Istri. Osim sporadičnih vijesti te nekoliko reportaža i nekrologa u tadašnjim riječnim i venecijanskim novinama, kao i, još neobjelodanjenih zapisa I. S. Kuku-ljevića, o njemu, do sada, u smislu umjetničke, historijske i stilske kritike osim po autoru ove radnje - ništa nije istraženo ni objavljeno. Prema torne, ova je monografija prvi pokušaj, da se - u okviru likovne situacije polovinom devetnaestog stoljeća u Rijeci - prikaže djelo, vrijednost i značaj ovog, gotovo nepoznatog slikara, kao i njegova uloga u stvaranju i oblikovanju fonda Strossmayerove galerije. Simonetti je, nesurnnjivo, bio talenat, ali nije imao svoj izrazito vlastiti put. On, kao i većina tadašnjih umjetnika, među kojima je bilo i značajnih imena, oscilira između neoklasicizma, romantike i biedermeiera. Uza sve utjecaje i even-tuaine sličnosti sa nekim drugim, ima u njegovim djelima razlike, koje proizlaze iz razlika temperamenata. Radeći uglay nom između Rijeke i Venecije, on je uvjetovan estetskom i kulturnom razinom ambijenta u kome se školovao, u kome je živio i radio. Ako bismo pod svaku cijenu htjeli, da, unutar onovremenih umjetničkih strujanja determiniramo njegovo likovno pripadništvo, najmanje bismo pogriješili, ako bismo ga smatrali predstavnikom onog smjera unutar romantizma, koji nije odbacio pouke i utjecaje biedermežera, radeći na jedan način »romantičnog biedermeiera«. Iako je veći dio svoga života proveo, i, konačno, umro u Italiji, odnosno Vene-ciji, Simonetti je ipak - što se naročito vidi iz njegove korespondencije sa Strossmayerom - ostao čitav život duhovno i, uglavnom, materijalno vezan uz ovaj naš kraj. Ovaj mladi savremenik Konstantina Danila, Nikole Aleksića, Jurja Pavlovića i Dure Jakšića, prijatelj Salghettija, Man čuna i Karasa - Simonetti predstavlja svakako, pored ovog posljednjeg - ne samo po svom talentu i vrijednom umjetničkom opusu, nego i po svojoj širokoj i visokoj kulturi, koja mu je donijela pri-znanja i van granica njegove domovine - najizrazitiju ž najzanimljiviju umjetničku ličnost polovine devetnaestog stoljeća u Hrvatskoj.Pogledajte sve od autora: Vizintin, Boris
Pogledajte sve od nakladnika: Društvo historičara umjetnosti, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Škrinjica s blagom / knjige s potpisom


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.