Schneider, Antun: Ivan Mane Jarnović

Autor: Schneider, Antun
Šifra: 247-16-88
Izdavač: Hrvatski glasbeni zavod, Zagreb
Godina izdanja: 1944

Dimenzije: 20,50 x 28,00 cm.
Opseg: 43 stranice.
Uvez: meki, kartonski.
Stanje knjižice: odlično.

Hrvatski guslač-virtuoz i skladatelj 18. stoljeća.


Iz knjižice:
Svi životopisci Jarnovićevi slažu se u tome, da je rođen godine 1745., ali se ne slažu s obzirom na mjesto, gdje je rođen. Navodno je on sam 1780. zabilježio u registru članova velike lože slobodnih zidara u Berlinu, da se rodio u Palermu na Siciliji. Ali veliki biografijski rječnik Bertinijev ne potvrđuje ovaj navod, nego kaže izriekom, da je rođen u Parizu od talijanskih roditelja. Najpouzdaniju viest o Jarnovićevu rodnom gradu daje nam njegov bečki prijatelj Adalbert Gyrowetz (Jirovec), koji u svojoj autobiografiji kaže: »Giarnovichi war in den Gewassern von Ragusa auf einem Schiffe geboren, und hatte eigentlich kein Vaterland - allein, da er im Gewasser-Anteil von Ragusa geboren war, nannte man ihn allgemein den Ragusaner«. Kako gradić Ragusa na Siciliji leži udaljen oko trideset kilometara od morske obale u gorskom kraju na 498 m visoku briegu u dolini rieke Irmione, pa uobće nema svoje luke, mogu se Gyrowetzove rieči »Gewasser-Anteil von Ragusa« odnositi jedino na Dubrovnik, a nikako na sicilski gradić Ragusa. Da je pak Jarnović sam naveo Palermo kao svoj rodni grad, lako je razumljivo, uzmemo li u obzir njegovu hvalisavu i pustolovnu ćud i želju, da se već svojim navodnim rodom u starom i slavnom gradu Palermu iztakne u takmičenju s mnogobrojnim virtuozima svoga vremena, koji se gotovo svi od reda diče svojim često egzotičnim podrietlom. Uostalom se po saobćenjima, koja sam primio, ime majstorovo u jednom i drugom svom obliku ne javlja u maticama krštenih u župama grada Raguse na Siciliji, jednako kao što se ono ne nalazi zabilježeno ni u jednoj župi dubrovačkoj.


Pogledajte sve od autora: Schneider, Antun
Pogledajte sve od nakladnika: Hrvatski glasbeni zavod, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Umjetnost / glazba / glazba-razno


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.