Fino, Don Giocondo: Ivan Krstitelj

Autor: Fino, Don Giocondo
Šifra: 229-06-1
Izdavač: Dionicka tiskara, Zagreb
Godina izdanja: 1909

Dimenzije: 14,50 x 22,00 cm.
Opseg: 31 stranica.
Uvez: meki. Naknadno izrađen hrbat.
Stanje knjige: odlično.

Program predstave «Ivan Krstitelj».

Godina izdanja: 1909.?

Tisak na kvalitetnom, sjajnom papiru. Sa 6 crno-bijelih fotografija autora i izvođača te životopisom autora.

Svečane predstave u korist spomenika J. J. Strossmayeru 22. i 24. V. u Hrvatskom zemaljskom kazalištu.

Sveti čin u 4 slike. Uglazbio Don Giocondo Fino. Spjevao Savino Fiore, a u ritmičkoj prozi preveo Ivo Vojnović. Orkestrom ravna gosp. Nikola Faller. Režiju vodi gosp. Olimpio Lovrich od Teatro comunale G. Verdi iz Trsta.

S fotografijama uglazbitelja Don Gioconda Finoa, Josipa Commendatorea Kašmana, Alice  Zacconi, Irme Polak, Ernesta Vit. Cammarotta i Nikole Zeca. Predstave potaknuo Odbor Zagrebačkih gospodja za Strossmayerov spomenik.

Iz knjige:
DON GIOCONDO FINO, auktor „Krstitelja" rodio se je u Turinu. Sproveo je ondje svu svoju mladost i sve nauke, od liceja do promaknuća u filozofiji, a nakon toga dovršio je u sjemeništu svoje crkvene nauke. Još za rane mladosti ćutio se je zanesen sa velikom strašću za glazbom. Sa pravim oduševljenjem učio je violinu, glasovir, orgulje i pjevanje. Izprva nije ni mislio, da postane skladateljem, dapače do pred nekoliko godina, nije niti iz daleka pomišljao, kako sam veli, da će se jednog dana vas posvetiti glasbi. I zaista, istom kad je obukao svećeničko odielo, ponukan štovateljima njegovog muzikalnog dara, povratio se velikom ustrajnošću na mladenačke nauke, uzevši za učitelja skladbe poznatog Bolzonia.
Kroz kratko vrieme dovršio je svoju umjetničku kulturu, i prva djela, koja je prikazao sudu obćinstva bijahu jedan „Quartetto d' Archi" i jedna „Suite" za orkestar, za kojima je slijedila g. 1906., prava rivelacija mladog maestra, „Krstitelj" na libretu Savina Fiore, to jest odvj. Saveria Finoa, njegova brata. Već su oglašene dvije njegove nove opere : Debora i La festa del grano (Slavlje žita) za Rim.


Pogledajte sve od autora: Fino, Don Giocondo
Pogledajte sve od nakladnika: Dionicka tiskara, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Škrinjica s blagom / stare i rijetke knjige - izbor / hrvatske knjige / vezane uz hrvatsku


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.